НОВИНИ

Първият кораб от серията "Союз-МС" беше изстрелян успешно към МКС

Руска ракета носител стартира успешно от космодрума Байконур тази сутрин. С нея към Международната космическа станция беше изстрелян първият космически кораб от новата серия "Сою-МС".

първият кораб серията союз беше изстрелян успешно мкс
bnt avatar logo
от БНТ
07:20, 07.07.2016
Чете се за: 00:28 мин.
Още

Няколко минути след изстрелването корабът се отдели от третата степен на ракетата-носител "Союз-ФГ" и пое курс към орбиталното съоръжение. Очаква се той да се скачи към руския сегмент на станцията в 7:12 ч българско време в събота. Модернизираният космически кораб отвежда към МКС руснака Анатолий Иванишин, американката Кетлин Рубенс и японеца Такуя Ониси. За Рубенс и Ониси това е първи космически полет, а за Иванишин - втори.

"Союз-МС" е резултат от цялостна модернизация на корабите от серията "Союз". Той разполага с нова командна система, способна да работи чрез спътници-ретранслатори "Лъч", както и с нова система за сближаване и скачване. В корабите от новата серия е подобрена системата за електрозахранване, а слънчевите батерии са по-мощни. Първото изстрелване на новия кораб трябваше да се състои още през май, но беше неведнъж отлагано по различни причини.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна разследване за убийството на чернокож от полицаи в Луизиана
Започна разследване за убийството на чернокож от полицаи в Луизиана
Двама руандийски кметове осъдени доживот за геноцида от 1994 г.​
Двама руандийски кметове осъдени доживот за геноцида от 1994 г.​