НОВИНИ

Пушещите електронни цигари са с по-висок риск от инфаркт

Хората, които използват електронни цигари е по-вероятно да имат проблеми със сърцето, отколкото тези не ползват става ясно от проучване направено в САЩ.

bnt avatar logo
от БГНЕС
16:58, 07.03.2019
Чете се за: 00:33 мин.
По света
пушещите електронни цигари висок риск инфаркт

След като са направени корекции относно възрастта, пола, индекса на телесна маса, нивата на холестерол, кръвно налягане и използването на тютюн става ясно, че хората, които пушат електронни цигари имат 34% по-голям риск да получат сърдечен удар.

Освен това те имат с 24% по-голям шанс да развият коронарна болест и с 55% е по-вероятно да страдат от депресия или тревожност, показва проучването.

Мохиндър Виндхиял, асистент-професор в Медицинския университет в Канзас: До сега малко се знаеше за кардиоваскуларните събития и връзката им използването на електронни цигари. Данните са знак за събуждане и трябва да се предприемат повече мерки за осъзнаване на опасността от електронните цигари.

В доклада обаче не се показва причинно-следствената връзка за това проучване.

Изследванията върху хора, които пушат електронни цигари са доста нови, защото устройствата са достъпни в САЩ едва от миналото десетилетие. Американските здравни власти алармират за нарастване на тяхната популярност. Само сред тийнейджърите употребата им е нараснала със 78% през 2018 г. в сравнение с предишната година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва София филм фест
Започва "София филм фест"
Продават на търг новооткрита картина на Караваджо
Продават на търг новооткрита картина на Караваджо