НОВИНИ

Пуснаха на вода нов влекач във Варна

Мощният влекач "Алкор" ще позволи на големи кораби да маневрират в пристанищата ни при сложни метеорологични условия. Първият кораб влекач, построен от българска корабостроителница от 30 години насам бе официално осветен днес.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Ива Георгиева
21:20, 02.06.2017
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Това е първият влекач, построен в завод “Делфин” във Варна. Дълъг е 30 метра и е с мощност 3600 конски сили. Завършен е за рекордните 10 месеца, по време на които по него ежедневно са работили между 20 и 25 души.

Николай Иванов, завод “Делфин
”Влекачът е основно предназначен за пристанищни буксировки, но е годен и за морски буксировки с неограничен район на плаване. Това е първият кораб за тази година, който предаваме на корабособственика, очаква се до края на годината да предадем още един на чужд корабособственик и сме започнали работа по трети кораб също за чужбина.

Фирмата собственик вече има сключен договор със завода за още два плавателни съда от същия вид, които да бъдат готови през 2018-та година.

Кап. Александър Калчев, Параходство Български морски флот
"Идеята на БМФ е чрез тези нови, модерни и много мощни влекачи да позволи на Морска администрация да отвори тази ножица към по-сериозни метеорологични условия да разрешават маневрирането на корабите.

Според капитан Калчев, построяването на влекач от подобен тип е изключително прецизна работа, а завършването му в толкова кратък срок доказва високото ниво на професионализъм в българската корабостроителница.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обявиха резултатите от външните оценявания след 7-ми клас
Обявиха резултатите от външните оценявания след 7-ми клас
Без ограничения на движението през тунел Витиня на магистрала Хемус
Без ограничения на движението през тунел "Витиня" на магистрала "Хемус"