НОВИНИ

Правят механизъм за спасяване на банки

Банковият сектор у нас е стабилизиран след проблемите през 2014-та. БНБ и Министерството на финансите ще разработят специален законодателен механизъм, с който да се предотвратяват кризи в бъдеще - това каза управителят на БНБ Димитър Радев на конференция за препоръките на ЕК към страната ни в рамките на "Европейския семестър 2017 година". България върви към еврозоната - това ключово послание отправи вицепрезидентът на Еврокомисията Валдис Домбровскис, който представи основни заключения от доклада на Комисията. Финансовият министър Владислав Горанов призова политиците в Европа да водят дискусия дали засилването и разширяването на еврозоната не трябва да бъде поставено като приоритет на фона на глобалните процеси в света.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:29, 02.06.2017
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Лошите кредити продължават да намаляват, а надзора над банковата система се увеличава. Това заяви председателят на БНБ Димитър Радев. По думите му, кризата от 2014 г. заради фалита на КТБ е приключила, кредитирането е възстановено, банките отчитат исторически високи резултати и сектора се консолидира. Радев обясни, че темата банкова система няма да е пречка за България да приеме еврото.

Димитър Радев, управител на Българската народна банка: Членството в еврозоната е стратегическа цел, но също така е задължение по договор за присъединяване.

Не толкова оптимистичен за влизането в еврозоната е финансовият министър.

Владислав Горанов, министър на финансите: Желание от наша страна не е достатъчно, тъй като това е съюз, който изисква доверие между страните и има за цел максимално сближаване чрез единната валута.

Според Горанов, е грешка да бъдат включени в еврозоната страни заради политически критерии и досега това е водило само до негативни последици.

В доклада за европейския семестър специално място се отделя на прозрачността в отношенията с бизнеса и изсветляването на сектора.

Валдис Домбровскис, заместник-председател на Европейската комисия: Производителността на реалната икономика в България е силна и това трябва да продължи през 2017 г. и 2018 г. и би означавало положителен знак за инвеститорите.
Ищван Пал Секели, Европейска комисия: Създаването на работни места и подкрепата на инвеститори е основният смисъл на финансовият сектор тук и именно финансовият сектор е този, който създава всички предпоставки за подпомагане на България и Европейския съюз за бъдещия напредък.

Други две основни препоръки на еврокомисията са за създаване на механизъм за определяне на минимална работна заплата и дълготрайно справяне с безработицата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Елена Йончева с въпроси към премиера Борисов чрез медиите
Елена Йончева с въпроси към премиера Борисов чрез медиите
Отбелязаха Деня на околната среда с редица инициативи в местността „Паничище”
Отбелязаха Деня на околната среда с редица инициативи в местността „Паничище”