НОВИНИ

Путин, Ердоган и Рохани обсъдиха бъдещето на Сирия

Президентите на Турция, Русия и Иран се събраха днес в Анкара, за да обсъдят бъдещето на Сирия. Срещата във формат Ердоган-Путин-Рохани се провежда за пети път и цели да бъдат обсъдени мерки за опазване на мира в Близкия изток. По-рано днес лидерите проведоха и двустранни срещи, в които обсъдиха бъдещото си икономическо сътрудничество.

bnt avatar logo
от БНТ
21:16, 16.09.2019
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Реджеп Тайип Ердоган, Владимир Путин и Хасан Рохани се събират за пети път във формата "Астана" в търсене на решение за сирийската криза. Лидерите на Турция, Русия и Иран се обединиха около идеята за запазване на териториалната цялост на Сирия и подчертаха, че ще се търси политическо решение на ситуацията.

Основна тема беше бъдещето на провинция Идлиб - последният бастион на бунтовниците. След 4-месечна офанзива на правителствените сили на Башар Асад, в провинцията влезе в сила споразумение за спиране на огъня. Въпреки това, то неколкократно беше нарушавано и само през изминалата седмица в Идлиб загинаха близо 10 цивилни.

Владимир Путин, президент на Русия: Ситуацията в провинция Идлиб остава силно обезпокоителна. Разбираме колко важно е както за Сирия, така и за нейните съседни държави, станата да запази териториалната си цялост. Това дава право и на най-пряко засегнатите съседи на Сирия, да предприемат всички необходими мерки. Вярвам, че в резултат на нашите съвместни усилия, насилието в страната е намаляло.

Путин, Рохани и Ердоган са категорични, че съвместните военни действия източно от река Ефрат ще продължават.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Няма да спрем, докато не бъдат ликвидирани всички бунтовнически групировки.

Тримата лидери обсъдиха и заплахата от нова мигрантска вълна. В момента в Турция вече са потърсили убежище над 3,6 млн. бежанци. Анкара неколкократно предупреждава, че не може да поеме по-голям наплив и не изключва "да отвори вратите към Европа".

Преди това тримата лидери проведоха и двустранни срещи, в които обсъдиха засилването на икономическото си сътрудничество. Ердоган и Путин разговаряха в продължение на час и половина, но срещата премина при закрити врата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВАС потвърди решението на КЗК за смяна на строителя на Турски поток у нас
ВАС потвърди решението на КЗК за смяна на строителя на "Турски поток" у нас
Първото начално православно училище отвори врати в Ловеч
Първото начално православно училище отвори врати в Ловеч