Вина, произвеждани по традиционни технологии, без добавки, стават все по-популярни на пазара у нас и в чужбина. Завръщат се и лозята с родните сортове грозде, които са били пренебрегвани за сметка на популярните марки на международните пазари. Това...
Вина, произвеждани по традиционни технологии, без добавки, стават все по-популярни на пазара у нас и в чужбина. Завръщат се и лозята с родните сортове грозде, които са били пренебрегвани за сметка на популярните марки на международните пазари. Това твърдят винопроизводителите от малки изби в страната, които представиха продукцията си на 6-ия фестивал на виното в София.
Вината, които са пили нашите деди, отново се връщат на изисканата трапеза на съвременния българин. Това са натуралните вина, които ферментират от собствената си микрофлора. Заради по-големия риск при производството цените им са по-високи, обясняват производителите. Засега в световен мащаб изработеното по тази класическа технология вино заема едва около 10 процента от пазара.
Друга тенденция е увеличаването на процента на малките винарни със собствени лозя. Така е по-лесно да се дефинира географски произходът на виното. Винарната на Николай Йорданов е в Харманли. "Но по-важно е къде са лозята - лозята са до село Шишманово, на левия бряг на р. Марица, в подножието на един хубав хълм с южно изложение, заобиколени от гори", обяснява той.
На изложение в един от големите търговски центрове в София интересът към малките производители е голям. Една малка винарна, която е от година на пазара, все още няма собствена изба, но разчита на средства от европейските фондове за бъдещата инвестиция.
Произвежданите около 50 тона вино годишно, се продават на ресторанти и бутикови магазини за вино. Малките производители признават ползата от по-големите си конкуренти. Благодарение на тях малките винарни пробиват по-лесно на чуждите пазари, за да предложат на ценителите там автентичния български вкус и вино от местните сортове грозде.