НОВИНИ

Расте броят на жертвите от потопа в Европа

11 души достигна броят на жертвите на наводненията в Европа. И докато в Германия обстановката постепенно се успокоява, Франция обяви извънредно положение в няколко департамента. Наводнения има и в Румъния, където загинаха двама души.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
16:17, 03.06.2016
Чете се за: 01:13 мин.
По света
ФРАНЦИЯ

Почти 6 метра достигна нивото на река Сена. Заради критичната ситуация, две от емблематичните сгради в Париж - музеите Лувър и Орсе затвориха врати, а експонатите се местят на горни етажи.

Жан-луи Мартинес, управител на Лувъра: В момента няма наводнение в музея и колекциите на са изложени на риск. Въпреки това преценихме, че е по-добре да преместим ценните картини, преди да е станало твърде късно.

Забрана за достъп до крайбрежието на Сена е в сила още от вчера. Хиляди парижани вече са напуснали града, други се запасяват с продукти от първа необходимост. Въпреки, че е далеч от рекордните 8 метра и 60 сантиметра, както по време на наводнението от началото на миналия век, жителите на Париж никога не са виждали реката толкова пълноводна.

Задик, жител на Париж: Гледка е много впечатляваща, но се надявам дъждът скоро да спре. В противен случай, последствията ще са катастрофални.

"Плашещо е, всичко това, което се случва - не сме виждали подобно бедствие. Ако реката прелее... Надявам се събитията от началото на века да не се повторят", споделя очевидка.

Обстановката в Централна Франция остава критична. На места се наложи армията да се включи в спасителните операции на бедстващите хора.


;
ГЕРМАНИЯ 

Германия, която първа беше засегната от природното бедствие, бавно започва да се връща към нормалния ритъм на живот. Канцлерът Меркел изказа съболезнования към близките на загиналите. В операциите по разчистване на наводнените южни провинции, се включи и група кандидати за убежище.

Фалу Диоб, кандидат за ужежище от Сенегал: Снощи с приятелите ми чухме по радиото какво се случва и решихме да дойдем да помогнем. Знаем какво е да загубиш дома си... Тъжно е, че това се случва и тук.

Размерът на нанесените щети тепърва ще се изчислява. Пред бедствие са и някои райони на Белгия и Полша.


;
РУМЪНИЯ

Наводненията засегнаха и Източна Европа. Двама мъже са се удавили в източната част на Румъния, а над 200 се е наложило да бъдат евакуирани. Поройните дъждове наводниха 89 селища в седем румънски области.

Прага Йон, говорител на Гражданска защита: Проливните дъждове засегнаха почти половината страна. Има няколко села, до които в момента няма достъп.

Наводнени са къщи и пътища, има и разрушени мостове. Полицаи, жандармерия и пожарникари провеждаха спасителни операции през цялата нощ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Финал на бизнес форума Изгряващи звезди за младежи
Финал на бизнес форума "Изгряващи звезди" за младежи
Планът Юнкер финансира интерконектора с Гърция
Планът "Юнкер" финансира интерконектора с Гърция