НОВИНИ

Разследването на атентата с камион в Берлин продължава

Германската полиция е задържала 26-годишен тунизиец и проверява евентуалната му роля в нападението с камион срещу коледния базар в Берлин на 19-ти декември. Това съобщи федералната прокуратурата. Засега няма достатъчно улики за повдигане на обвинения. Данните от балистичната експертиза на оръжието на основния заподозрян Анис Амри, също тунизиец, доказват връзката му с предколедния атентат в германската столица, заяви италианската полиция.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:50, 04.01.2017
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Полицията в Берлин е обискирала стаята на тунизиец, срещнал се с основния заподозрян за нападението на базара Анис Амри вечерта преди фаталните събития. Претърсеното жилище е в център за бежанци в германската столица.

Фрауке Кьолер - говорител на германската прокуратура: По наши данни този заподозрян и Анис Амри се познават от края на 2015-та година. Разследването ни установи, че двамата са се срещнали вечерта преди нападението в берлински ресторант, вечеряли са заедно и са разговаряли продължително.

Преки доказателства срещу втория тунизиец засега няма, включително че е знаел за подготвяния удар и не е предупредил властите.

Фрауке Кьолер - говорител на германската прокуратура: Сред конфискуваните вещи при обиска са и средства за комуникация, които в момента се анализират.

Полицията е обискирала и апартамента на още едно лице, което е било в контакт с Амри. Според прокуратурата тунизиецът е заснет да отправя поздрав, характерен за привържениците на "Ислямска държава", минути преди да избяга от мястото на атентата, при това с ясното съзнание, че е сниман.

Оръжието, с което той стреля срещу полицията в Милано е идентично с използваното при убийството на шофьора на отвлечения камион за нападението в Берлин, съобщи италианската полиция. Тя се позова на данните от балистичната експертиза на изстреляните куршуми. Амри беше ликвидиран в миланското предградие Сесто Сан Джовани на 23-ти декември. Той откри огън при рутинна проверка няколко дни след терористичния акт в германската столица, отнел живота на 12 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има ли заплаха за археологията в Пловдив?
Има ли заплаха за археологията в Пловдив?
Излишък от 1,5 милиарда лева през 2016 година, отчитат от МФ
Излишък от 1,5 милиарда лева през 2016 година, отчитат от МФ