НОВИНИ

Развалят ли се обувките от препаратите за топене на сняг?

След десетки сигнали на зрители от цялата страна, че химикалите, с които се опесъчават улиците и пътищата, масово разяждат гумите на автомобилите и дори обувките ни, кореспондентите ни от Велико Търново провериха какви смеси се използват там срещу заледяванията. От общината в старата столица обясниха, че от днес започват използването нов химикал по улиците, а до сега са се борили с леда, единствено със смес от луга и сол.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
08:37, 17.01.2017
6204
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

И във Велико Търново има хора, които се притесняват, че смесите, с които се опесъчават улиците, могат да увреждат гумите на автомобилите им."

"Разяжда ходовата част", смята търновец.

„Като цяло химикала си е опасен препарат, като цяло за асфалта, предимно се напуква и след време се оронва!", смята местен жител.

"За мене не са опасни, по-опасно е да се падне по-опасно би било да се падне, да се счупи крак, ръка, отколкото да се плъзгаме!", споделя жена.

Снегът в комбинация с инертните материали, химикалите, лугата и солта, се оказват пагубни и за обувките ни. Здравка Симеонова е обущар повече от 40 години. Разказва, че дори и естествената кожа не може да устои на зимните условия, а ние масово не знаем как да се грижим и поддържаме обувките си.

Здравка Симеонова - обущар: Най-вече обувките се разлепват от самата вода. Обикновено трябва да носят обувки или ботуши през зимата, подметките им да бъдат термокаучук или гума, защото всичко останало много бързо се разлепя и много се пързаля. Всеки ден мазане с боя за обувки, изсушаване, но не до печка или да не се перат в пералня, защото пералнята ги разсипва. Голямата киша, голямата сол всичко това уврежда кожата!

Оказва се обаче, че до този момент във Велико Търново никога не са използвани химикали за опесъчаването на пътищата и улиците. До момента единственият метод, който от общината са използвали е бил класическата смес от сол и луга, която е и в пъти по-евтина от модерните препарати. От днес обаче, вече започва тестването на нов продукт, с който от сега нататък ще се борят заледяванията.

Георги Камарашев, зам.-кмет община Велико Търново: Направихме едно проучване на водещи фирми в държавата, които произвеждат химикали за снегопочистване. Горе- долу се ориентирахме в цените и в разхода на химикали и се спряхме на химикал, който се произвежда във Велико Търново. Той е на базата на калциев двухлорид, който е разновидност на солта, но има съвсем други свойства и няма да се получи това да има увреждане върху гумите на колите и обувките на хората!

След тестовия период на новия химикал, от догодина той ще се използва като добавка към лугата и солта по улиците и пътищата на Велико Търново.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спасиха български алпинисти в Антарктида
Спасиха български алпинисти в Антарктида
Шефът на Столичния автотранспорт: Не се забавлявайте със стрелба по автобуси
Шефът на Столичния автотранспорт: Не се забавлявайте със стрелба по автобуси