НОВИНИ

Реакции за смяната на турско-арабските имена на местности в Стара Загора

От Парламентарната група на „Обединените патриоти“ настояха външното министерство да вземе всички разрешени дипломатически мерки, съобразени с Виенската конвенция, за да прекрати намесата на Турция в българската вътрешна политика. Поводът за декларацията им е информация, че турският консул в Пловдив - Хюсеин Ергани е оказвал натиск срещу смяната на над 800 турско-арабски имена на местности в Старозагорско с български наименования. Кметът на Стара Загора отрече да е оказван натиск. Живко Тодоров е категоричен, че смяната на турско-арабските имена с български не засяга нито един етнос и религия, а решението на Общинския съвет е съобразено с желанията на хората.

bnt avatar logo
от Десислава Петкова
19:26, 01.06.2018
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Кметът на Стара Загора, категорично отрече някой да е упражнявал натиск върху него .

Живко Тодоров кмет на Стара Загора: Не е имало такива обаждания ,нито някакъв натиск, имало е молба за среща,която не се е състояла. Просто аз бях ангажиран и пътувах в този ден и нямаше как да присъствам. Така,че не е имало никакъв повод нито за заплахи, нито за проблеми.
;

Един от вносителите на предложението, подчерта че изготвените списъци с местностите са били предоставени на кметовете на населени места и са обявени в интернет страницата на Общината за предложения и възражения, но такива не са постъпили. Затова Антон Андонов недоумява защо се създава напрежение.

Антон Андонов, Обищински съветник от ВМРО: Натиск върху работата на комисията не е имало. Имало е натиск върху ръководните органи на нашата Община-това решение да не бъде прието от Общинския съвет.
;

Няколко години е продължила работата на комисията по смяна на имената на местностите. Част от старите названия са преведени буквално, а други преименувани по аналогия.

проф. Иван Танев - Специалист - османист: Всеки един народ ,който е бил под някакво владичество, една от първите ни задачи след като се освободи е да смени топонимиката съобразно своя език и култура. Това е масово явление по света.

Хора в населените места, където има десетки местности със сменени имена, са доволни от решението на Общинския съвет.

Георги Гагов: Обаче старите местности ще се ориентирам само по тях.
Дончо Чакъров: Това е България и всички местности имена които се дават трябва да бъдат български.

Собствениците на имоти в местностите с променени имена няма да заплащат такси при издаване на нови документи, съобщиха от Общината

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цвета Караянчева подари на депутатите календари с образа на Христо Ботев
Цвета Караянчева подари на депутатите календари с образа на Христо Ботев
От юни започват първите обучения по европроекта „Цифрова възможност“
От юни започват първите обучения по европроекта „Цифрова възможност“