НОВИНИ

Реформатори: Думите на Толстой са посегателство срещу националната ни сигурност

Реформаторите квалифицират като посегателство срещу националната ни сигурност, демократичния ред и националното ни достойнство "поредното руско арогантно депутатско изявление" и настояват българските институции да поемат отговорност, да разследват и алармират обществото своевременно за всеки опит българският национален интерес да бъде предаден или продаден.

bnt avatar logo
от БТА
10:53, 21.09.2016
Чете се за: 00:58 мин.
По света
реформатори думите толстой посегателство националната сигурност

Това обяви от името на ПГ на Реформаторския блок зам.-председателят на Народното събрание Иван Иванов. Поводът е изказването преди дни на руския депутат Пьотър Толстой.

РБ призовава българските институции в лицето на правителството и МВнР да поискат официалната позиция на Кремъл и на руското посолство в София по повод думите на "настоящия товарищ Толстой". Службите да разследват и информират обществото и държава за всички съмнителни бизнес проекти в енергетиката, недвижимите имоти, горивата, банковото и инвестиционно дело, комуникациите при придобиване на български национални активи, подкрепяни от български народни представители, държавни служители, публични и медийни фигури и служители на нашите спецслужби, прочете Иванов.

Според Реформаторите подобно изказване представлява пряка намеса във вътрешните работи на нашата държава и уронва националния ни суверенитет, накърнява достойнството ни като нация, като член на европейската и евроатлантическата общност.

Думите на депутата Толстой, подчерта зам.-председателят на парламента, не са просто политическа провокация, политическа лудост на непремерената фраза или израз на отчайваща политическа неграмотност. "Когато един от зловещите вещери на великоруската пропаганда се държи като имперски чиновник по отношение на един горд народ и държава, можем да сме напълно сигурни, че става въпрос за политическа тактика, приета от най-високата позиция от руската държавна машина в контекста на водената от Москва глобална, хибридна война срещу свободата и демокрацията в световен мащаб", се посочва в декларацията на десния съюз.

В нея се правят и редица отправки към думи на Раковски , Захари Стоянов по отношение на политиката на тогавашна Русия спрямо България.

Реформаторите разкритикуваха и социалистите за руските знамена край язовир Копринка. Те развяха руското знаме с имперски ореол, вместо българското, упрекна колегите си от ляво Иван Иванов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рим оттегля кандидатурата си за Игрите през 2024 година
Рим оттегля кандидатурата си за Игрите през 2024 година
ГЕРБ призова руския депутат Пьотр Толстой да се извини за поведението си
ГЕРБ призова руския депутат Пьотр Толстой да се извини за поведението си