НОВИНИ

Решението за разпускане на британския парламент стигна до Върховния съд

Британският премиер Борис Джонсън е разпуснал парламента, за да избегне възможността депутатите да объркат неговите планове за Брекзит. Това е тезата на ищците по дело срещу решението на Джонсън за разпускането на британския парламент, което започна днес във Върховния съд на Великобритания. Делото е по жалба на активистката Джина Милър, изслушванията ще продължат до четвъртък.

bnt avatar logo
от Веселин Паунов
17:58, 17.09.2019
Чете се за: 00:50 мин.
По света

На практика Върховният съд изслушва обжалвания на две вече взети решения от британски съдилища. Първо, Висшият съд в Лондон обяви, че това не е работа на съда, защото е политическо решение, и не смята, че премиерът е нарушил закона. След това Върховният граждански съд в Единбург постанови, че Борис Джонсън е нарушил закона, защото е подвел кралицата с мотивите за разпускане на парламента. А тези мотиви, както днес заяви лорд Паник, който защитава тезата за вина на премиера, са единствено да смълчи депутатите и да не допусне парламентът да упражнява контрол върху неговата стратетия за Брекзит.

лорд Дейвид Паник- адвокат на активистката Джина Милър: Използването на прерогативите на изпълнителната власт за избягване контрола на парламента преобръща надолу с главата основните принципи на конституционното право.

Утре ще бъде изслушана защитата на правителството. Изслушванията ще продължат три дни, но е оптимистично да се каже, че решението ще бъде обявено в петък. Това, което прави Върховния съд е безпрецедентно, защото за първи път в британската история, премиер е обвинен, че подвежда кралицата, за да бъде разпуснат парламента, който пък, според конституцията, е суверенния орган на държавата.

А на практика, основната трудност, пред която са изправени съдиите е как да съгласуват английските, шотландските и северноирландките закони в контекста на обвиненията срещу премиера. Разпускането на парламента не е прецедент. Но обикновено това става само за броени дни, така че разпускането на законодателния орган за пет седмици в такъв критичен момент за страната, какъвто е Брекзит, повдига много въпроси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Два форума на тема киберсигурност се проведоха днес
Два форума на тема киберсигурност се проведоха днес
Американка преплува четири последвателни пъти Ламанша
Американка преплува четири последвателни пъти Ламанша