НОВИНИ

Румъния ще строи "Магистрала на Обединението" до границата с Молдова

Румънският парламент одобри закон, който предвижда изграждане на магистрала от централната част на страната до границата с Молдова. Законът за високоскоростния път, който е наречен "Магистрала на Обединението", беше приет с 261 гласа "за", два "против" и пет "въздържали се". Законът ще бъде изпратен за обнародване на президента Клаус Йоханис, а в срок от 30 дни след публикуването му в Държавен вестник, министерството на транспорта е длъжно да започне процедурите, свързани със строителството на пътя.

bnt avatar logo
от БТА
21:34, 07.11.2018
Чете се за: 00:33 мин.
По света
румъния строи магистрала обединението границата молдова

"Магистралата на Обединението" трябва да свърже град Търгу Муреш в централната част на страната със североизточния град Яш и да достига до границата с Молдова. Строителството на магистралата беше обещано преди повече от десетилетие.

До 2010 г. за този проект бяха похарчени близо 4,8 милиона евро и беше изготвено проучване за осъществимост. Теоретично тогава проектът беше стигнал до фазата избор на изпълнител. През 2012 г. Европейската комисия изрази съгласие да съфинансира изграждането на магистралата, но при условие, че документацията бъде преразгледана. Това стана едва през 2016 г., но през 2017 г. Сметната палата сезира Националната дирекция за борба с корупцията, че се изразходват твърде много средства за едно проучване за осъществимост, за което вече е била изплатена огромна сума. В крайна сметка през януари тази година компания "Автомагистрали" разтрогна договора за преразглеждане на документацията.

За да не се стигне до отказ от проекта, 70 депутати и сенатори от всички парламентарни сили изготвиха закон, който да принуди министерството на транспорта да осъществи плана за магистралата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Потвърдено: Путин и Тръмп ще се срещнат в Аржентина на форума на Г-20
Потвърдено: Путин и Тръмп ще се срещнат в Аржентина на форума на Г-20
Откриха уникален златен кръст на крепостта Трапезица
Откриха уникален златен кръст на крепостта Трапезица