НОВИНИ

Румънският президент се обяви против привилегировани държави в ЕС

„Ексклузивни проекти, които да бъдат достъпни единствено за избрани държави, не трябва да се развиват в Европейския съюз”, заяви държавният глава на Румъния Клаус Йоханис преди заминаването си за срещата на високо равнище на общността в Брюксел.

bnt avatar logo
от БГНЕС
15:09, 09.03.2017
Чете се за: 00:25 мин.
По света
румънският президент обяви против привилегировани държави

„Румъния вярва в силен, солидарен Евросъюз и той трябва да бъде укрепван съвместно от всичките 27 страни”, каза Йоханис по румънската национална телевизия.

„Затова не смятаме, че трябва да бъдат следвани такива варианти като Европа на няколко скорости или съюз от концентрични кръгове. Не, ние искаме единен и мощен съюз. Това е сегашната позиция на Румъния и такава ще остане”, обобщи президентът.

„Не е трудно да се забележи, че и сега не всички държави се движат с еднаква скорост, но това не означава, че се стремим към запазване на това положение и в бъдеще.

Не трябва да се развиват ексклузивни проекти, достъпни само за отделни държави, а за други – не. Това би означавало Европа на две скорости и ние в никакъв случай не желаем такова нещо”, посочи президентът на Румъния.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Макрон води в надпреварата за президент на Франция
Макрон води в надпреварата за президент на Франция
Путин уволни 10 генерали от силови структури
Путин уволни 10 генерали от силови структури