НОВИНИ

Русия и Турция обсъждат възможността за турски инвестиции в проекта за АЕЦ Аккую

Русия и Турция обсъждат възможността за привличане на турски инвеститори в проекта за строителство на АЕЦ Аккую, който се реализира от руската компания Росатом, предаде ТАСС, като се позова на директора на компанията Алексей Лихачов.

bnt avatar logo
от БТА
15:37, 10.10.2016
Чете се за: 00:31 мин.
По света
русия турция обсъждат възможността турски инвестиции проекта аец аккую

"Обсъдихме, първо, проектът Аккую да получи статут на стратегически проект съгласно турското законодателство. Второ, разширяване на участниците в проекта с привличане на турски компании на равнище инвеститори до 49 процента, както е предвидено в междуправителственото споразумение", каза Лихачов.

Засега 100 процента от акциите в проекта за първата турска атомна електроцентрала принадлежат на руски компании, контролирани от Росатом, но според междуправителственото споразумение до 49 процента от дяловете могат да бъдат реализирани от инвеститори от Турция и други страни.

Според Лихачов включването на турските компании ще доведе до намаляване на рисковете и ускоряване на изпълнението на проекта.

Той добави, че са били обсъдени и редица практически въпроси във връзка с графика на реализация на проекта, а турската страна е предложила 2023 г. като срок за пускане в експлоатация на първия блок от електроцентралата.
АЕЦ Аккую се строи с участието на Росатом близо до пристанище Мерсин. Проектът предвижда строителство на четири блока с с обща мощност 4800 мегавата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържан е мъж за изнасилване на едно от избягалите от дома в Люлин деца
Задържан е мъж за изнасилване на едно от избягалите от дома в "Люлин" деца
Посланици на доброто
Посланици на доброто