НОВИНИ

Русия обвини Запада в „бомбен килим“ над Ракка

Русия обвини предвожданата от САЩ коалиция в Сирия, че с бомбардировките си е „заличила от лицето на света“ град Ракка, предаде Ройтерс. Според руското военно министерство Ракка е бил засипан с „бомбен килим“ по подобие на разрушаването на германския град Дрезден от авиациите на САЩ и Великобритания през 1945 г. Затова сега Западът бързал спешно да предостави финансова помощ на Ракка, „за да заличи нагледните свидетелства за своите престъпления“.

русия обвини запада бомбен килим ракка
bnt avatar logo
от БНТ
17:55, 22.10.2017
Чете се за: 00:28 мин.
По света

В изявление в Москва говорителят на руското министерство на отбраната генерал Игор Конашенков каза, че преди конфликта в Сирия в града са живеели около 200 000 души, а сега от тях са останали не повече от 45 000.

Макар че Русия приветства западните обещания за финансова помощ за възстановяването на Ракка, говорителят обърна внимание, че многобройни руски искания към Запада да предостави хуманитарна помощ на сирийски цивилни, пострадали от войната в други части на страната, са били отхвърляни в предишните години.

Оглавяваната от САЩ антиджихадистка коалиция твърди, че се стреми да избягва цивилни жертви при бомбардировките си срещу Ислямска държава както в Сирия, така и в Ирак, и разследва всяко обвинение в тази връзка. Тя неведнъж е отричала да има цивилни жертви при въздушните удари над Ракка, заявявайки, че целта ѝ е „нула цивилни жертви“, припомня Ройтерс

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кои са най-предпочитаните места за пикник на открито във Варна през есента?
Кои са най-предпочитаните места за пикник на открито във Варна през есента?
Шиндзо Абе спечели убедително, обеща твърд подход спрямо Северна Корея
Шиндзо Абе спечели убедително, обеща твърд подход спрямо Северна Корея