НОВИНИ

С 50% се е увеличил износът на отбранителната ни индустрия за година

С 50% се е увеличил износът на отбранителната ни индустрия за 2015 година в сравнение с предходната година. Това стана ясно по време на откриването на специализираното изложение „Хемус” в Международен панаир Пловдив. Акцентите в 12-ото издание на форума са отбрана, антитероризъм и сигурност.

bnt avatar logo
от БНТ
16:00, 25.05.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

В изложението участват 63 фирми и организации, от които 41 български, повечето от тях с развити търговски контакти с Ирак, Саудитска Арабия, Индия, Афганистан и Съединените щати.

Николай Ненчев – министър на отбраната: "Компаниите от отбранителната индустрия у нас са изправени пред сериозни изпитания и затруднения. Въпреки това производството и реализацията бележат ръст в последните години."

Страната ни изнася най-вече стрелкови оръжия и боеприпаси, взривни устройства и резервни части за сухопътни транспортни средства. За 2015-а година цифрите са повече от обнадеждаващи.

Любен Петров - зам.-министър на икономиката: "По наши предварителни данни реализирания износ е над 640 милиона евро на българската отбранителна индустрия."

Все още обаче не е ясно кога и с какви изтребители ще бъдат оборудвани военно въздушните ни сили.

Орхан Исмаилов - зам.-министър на отбраната: "Този въпрос седи на дневен ред, поне аз знам, от 3-4 години. С това темпо, ако се движим, може и 2025-а."

Става дума за финансов ресурс от над 500 милиона, чието усвояване минава през изключително тежка процедура, обясни още Исмаилов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Надя Савченко вече е у дома
Надя Савченко вече е у дома
Никола Спасов остава треньор на Черно море
Никола Спасов остава треньор на "Черно море"