НОВИНИ

С какви оръжия разполагат САЩ и Русия край Сирия?

Ще нанесат ли САЩ, Великобритания и Франция военен удар по Сирия? Целият свят се пита това през последните няколко дни. Вашингтон заяви, че обмисля въздушен удар по Сирия заради предполагаемото използване на химическо оръжие от правителствените сили в Дамаск, а Москва отговори, че ще сваля всички ракети, включително самолетите и корабите, от които са изстреляни. И двете страни започнаха да придвижват военни кораби и самолети в региона. С колко и какви оръжия разполагат САЩ и Русия - разказва Александър Марков.

Александър Марков
от Александър Марков
19:50, 13.04.2018
Чете се за: 01:29 мин.
По света

Според информации военният удар, който САЩ планират с евентуалното участие на Великобритания и Франция, ще бъде нанесен от военни кораби и подводници с ракети с голям обсег. Очаква се да бъдат използвани или самолети, които да стрелят извън територията на Сирия, за да избегнат противовъздушната отбрана на страната, или безпилотни самолети.

На 100-ина километра от сирийския бряг вече се намира американският разрушител „Доналд Кук“, въоръжен с крилати ракети „Томахоук“, използвани при удара отпреди година по сирийската база „Ал-Шайрат“. Ударът с „Томахоук“ елиминира риска от използването на изтребители, някои от които сирийците може да свалят.

Ракетите „Томахоук“ са с малък корпус и летят на ниска височина. Излъчват много малко топлина и са трудни за инфрачервено засичане. Имат обсег от 1600 км и скорост от 890 км в час.

;

Американската военноморска ударна бойна група, водена от самолетоносача „Хари Труман", вече отплава от Норфолк (Вирджиния) към Сирия. Самолетоносачът е придружен от ракетния крайцер „Норманди“ и четири ескадрени миноносци.

В Близкия Изток и Залива САЩ разполагат и със значителен брой изтребители. Най-голямата американска база в региона е в Катар. Там са разположени изтребители F-16, едноместни реактивни щурмоваци А-10, свръхзвукови бомбардировачи B-52 и дронове „Рийпър“ и „Предатър“. На турско-сирийската граница край Кобане американците имат транспортни самолети С130 и С17.

;

В Сирия Русия има три военни бази: военновъздушните „Хмеймим“ и „Шайрат“ и военноморската в Тартус. В тях са разположени една дузина бомбардировачи Су-24, Су-25, изтребители, транспортни самолети, шпионски разузнавателни самолети и бойни хеликоптери Ми-24 и Ми-35. Преди дни бяха изтеглени руските бойни кораби от базата в Тартус.

Над по-голямата част от територията на Сирия Русия разположи противоракетен чадър с установките С-400. С-400 изстрелва по 12 ракети наведнъж и може да сваля по 6 цели едновременно. Край Тартус руснаците разположиха и брегови оръжейни комплекси "Бастион", оборудвани със свръхзвукови противокорабни ракети, както и противовъздушните системи "Панцир" S1.

;

Русия има между 10 и 15 военни кораба в Средиземно море. Фрегатите „Адмирал Григорович“ и „Адмирал Есен“, въоръжени с крилати ракети. Военни кораби в региона и подводницата „Ростов на Дон“ са оборудвани с крилати ракети „Калибър“ с обхват между 1500 -2000 км., и които, както „Томахоук“, са способни да носят ядрени бойни глави.

В момента над Сирия, както се вижда от картата на „Флайтрадар“, граждански самолети не летят - след предупреждението на „Евроконтрол“ преди дни заради очакваната въздушна атака.

Според бившия командващ войските на САЩ в Европа ген. Бен Ходжис, руснаците са разгърнали много добра многопластова противовъздушна отбранителна система над Сирия, която американците ще се стремят да преодолеят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бяха обсъдени спорните моменти в наредбата за ТЕЛК
Бяха обсъдени спорните моменти в наредбата за ТЕЛК
Борисов и Звиздич обсъдиха създаването на регионална авиокомпания за Балканите
Борисов и Звиздич обсъдиха създаването на регионална авиокомпания за Балканите