С тържествена церемония започна румънското председателство на Съвета на ЕС

На тържествена церемония в Букурещ официално бе поставено началото на румънското председателство на Съвета на Европейския съюз. Събитието бе съпътствано от демонстрации.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:00, 11.01.2019
Чете се за: 00:45 мин.
По света

В концертната зала в Букурещ - Атенеум - се състоя церемонията, с която Румъния пое официално ротационното председателство на Съвета на ЕС за шест месеца. Девизът на румънското председателство е "Сближаването - обща европейска ценност".

Клаус Йоханис, президент на Румъния: Обединени в различието не е просто мото, то е израз на факта, че нашият съюз е проект, способен да се променя, без да се отказва от основните си ценности и принципи.

Преди да поеме председателството, Румъния претърпя критики от европейските лидери заради политическото напрежение в страната. Премиерът Виорика Дънчила увери, че вътрешнополитическите борби няма да навредят на румънското председателство.

;

Един от критиците, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, акцентира в речта си върху значението на човешките права и борбата с корупцията.

Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия: Да, Европейският съюз е съставен от компромиси. Но когато става дума за човешките права, за правовата държава, за борбата с корупцията - компромис не е възможен.
Антонио Таяни, председател на Европейския парламент: Включването на България и Румъния в Шенгенското пространство ще е от полза за сигурността на всички европейски страни. И надявам се това да се се случи през вашето председателство.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск бе силно аплодиран, защото произнесе своето слово на румънски език.

А докато в залата звучеше "Румънска рапсодия" на Джордже Енеску, отвън стотици демонстранти протестираха срещу управляващата коалиция, начело със социалдемократите.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Американският конгрес отбеляза 100 дни без Хашоги
Американският конгрес отбеляза 100 дни без Хашоги
Протести в Букурещ по време на старта на Румънското европредседателство
Протести в Букурещ по време на старта на Румънското европредседателство