НОВИНИ

Стартът на Румънското европредседателство ще се запомни със срив на леята

Официалният старт на румънското председателство ще бъде запомнен още и с рекордния срив на румънската лея спрямо еврото преди два дни. В същото време страната е разтърсвана от политически скандали между президента Клаус Йоханис и правителството начело с Виорика Дънчила. Представители на водещи румънски медии прогнозират, че отговорната роля на Румъния в Европа през следващите шест месеца няма да успокои сътресенията във вътрешната политика и очакват нови протести по улиците на Букурещ.

bnt avatar logo
от Ивелина Белчева
20:35, 10.01.2019
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Двете страни на румънския конфликт са толкова непримирими, че председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер се принуди да обяви две отделни пресконференции в Букурещ - една с президента Йоханис и втора - с премиера Дънчила. А на управляващите все още им е трудно да преглътнат коментара на Юнкер от края на декември, че „румънското правителство не разбира смисъла на председателството". Тази критиката към кабинета като че ли задълбочи още повече политическата криза в Румъния, за която тук всички говорят ежедневно.

Дали критиките на Брюксел към румънското правителство са основателни или не - по този въпрос Румъния е разделена на две. Но политическите коментатори и журналистите от водещите румънски медии са убедени, че този площад - пиаца Викторией - много скоро отново ще се изпълни с хиляди протестиращи.

Журналистът Мариус Сайзу от голямата частна телевизия "Прима ТВ" е сигурен, че по улиците скоро отново ще потече река от хора:

Мариус Сайзу - водещ на новините на "Прима ТВ": "Още днес ще има протест и той ще е голям, а според мен ще има и други. Всичко зависи от действията на правителството."

Според политическия репортер от "Антена 3" Адриан Урсу, в момента се води мощна анти-румънска кампания, в коята страната е очернена като най-корумпираната в Европа, а това има връзка с протестите.

Адриан Урсу - гл. редактор и политически репортер - "Антена 3": "За съжаление обаче не всички протестиращи знаят защо са на улицата, някои от тях са манипулирани, а други са дори платени."

Обикновените хора по улиците на Букурещ са още по-категорични по въпроса кой е виновен за кризата в Румъния.

Никушор Сгобяну - шофьор на такси: "Всички, абсолютно всички политици са виновни за тая криза."

По време на председателството си Румъния ще трябва да надмогне или поне да замрази за половин година вътрешните си проблеми, защото ѝ предстоят три тежки задачи: финализирането на Брекзит в края на март, приемането на многогодишната финансова рамка на съюза и провеждането на европейските парламентарни избори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
12-годишно момче се извини за надраскан паметник в Русе и го почисти сам
12-годишно момче се извини за надраскан паметник в Русе и го почисти сам
Отмениха забраната живеещите до сцената в Пловдив да отварят прозорците си
Отмениха забраната живеещите до сцената в Пловдив да отварят прозорците си