НОВИНИ

Пътник на анулиран полет се оплака от снегопочистването на летище София

Самолет от Виена за София е трябвало да кацне на столичната аерогара малко след 10 часа сутринта в сряда. Той обаче не се е приземил заради снегопочистване на пистата и се наложило да се върне обратно в австрийската столица. Оплакване във Фейсбук на един от пътниците, разпространено от депутата Георги Кадиев, принуди ръководството на летището да пусне подробен доклад за снегопочистващите дейности.

Петър Георгиев
от Петър Георгиев
21:13, 18.01.2017
Чете се за: 01:07 мин.
У нас
пътник анулиран полет оплака снегопочистването летище софия

Самолетът на австрийските авиолинии е трябвало да се приземи на столичното летище в 10:03 ч.. През това време обаче пистата за излитане и кацане е затворена заради снегопочистване. Затова пилотът решава да направи аварийно кацане в Будапеща, където зарежда с гориво, а по-късно се връща във Виена. Сред пътниците е бил и бизнесменът Димитър Самодумов. За "По света и у нас" той разказа, че пилотът е обяснил на пътниците защо не могат да кацнат на софийското летище.

Димитър Самодумов - бизнесмен: "След два или три кръга над летището каза, че в следващите три часа летище София са ги информирали, че няма да приемат полети, тъй като не могат да обработят против лед пистите".

Полетът от Виена до София трае около час и половина. Според Самодумов е неприемливо летището да не може предварително да прецени дали самолетът ще може да кацне.

"Не може да се има доверие на летище, което не може да планира два часа напред, когато няма екстремни условия. Защото това не са екстремни условия. Това е нормална зима, нищо особено няма в нея".

След сигнала от летището пуснаха подробен доклад за снегопочистващите дейности. От него става ясно, че между 09:10 и 10:15 ч. пистата е била затворена. Директорът на дирекция "Летищно осигуряване на полетите" Веселин Пейков поясни, че заради обилния снеговалеж през това време са били извършени три почиствания на пистата. Чак сред третото спирачният ефект е бил достатъчно добър, за да бъде отворена за кацане. Пейков категорично отрече, че летището е съобщило, че няма да приема полети три часа.

Веселин Пейков - директор на дирекция "Летищно осигуряване на полетите: "Смятам, че никаква грешка не е била допусната. Напротив, аз мисля, че нашите колеги са си свършили достатъчно добре работата, за да може всички наши пътници, включително нашите близки и роднини, да пътуват безопасно".

По време на снегопочистването са били анулирани още два полета - от Атина и Букурещ. Междувременно, почти всички заминаващи полети преди обяд закъсняха с поне един час.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите гласуваха 2 милиарда лева за саниране
Депутатите гласуваха 2 милиарда лева за саниране
Почина художникът Здравко Мавродиев
Почина художникът Здравко Мавродиев