НОВИНИ

САЩ, ЕС, ООН и НАТО осъдиха убийството на руския посланик в Турция

Американският държавен секретар Джон Кери осъди днешното убийство на руския посланик в Турция и заяви, че САЩ са готови да съдействат на Русия и Турция при разследването на нападението. Посланик Андрей Карлов беше застрелян в гръб, докато произнасяше реч в Центъра за съвременно изкуство в Анкара.

bnt avatar logo
от БТА
22:55, 19.12.2016
Чете се за: 01:02 мин.
По света
"Осъждаме убийството и сме готови да окажем помощ на Русия и Турция в разследването на това позорно нападение, което е и посегателство срещу правото на дипломатите да представляват в условия на сигурност страните си по света", каза Кери.
"Това ужасяващо нападение срещу представител на дипломатическия корпус е недопустимо и ние сме единни с Русия и Турция в решимостта си да се изправим срещу тероризма във всичките му форми", заяви говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Нед Прайс.

Актът беше осъден също от Пентагона и от американската постоянна представителка в ООН Саманта Пауър.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини изрази солидарност с Русия. "ЕС осъжда по най-категоричен начин нападението срещу представителя на страната в Турция. Искаме да засвидетелстваме солидарността си с Русия пред този престъпен акт на насилие, посочи тя в изявление.

"Дълбоко бях потресена, когато научих за необяснимото нападение срещу посланик Андрей Карлов в Анкара. Поднасяме най-дълбоки съболезнования на семейството му, на всички негови колеги и на руските власти", отбеляза Могерини в писмо до руския външен министър Сергей Лавров.
"Осъждаме въоръженото нападение срещу руския посланик в Турция. Нападението над дипломат или посланик не може да бъде оправдано по какъвто и да било начин", заяви говорителят на ООН Стефан Дюжарик.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също осъди убийството.

"Моите съболезнования на семейството на посланика и на руския народ. За такъв отвратителен акт не може да има оправдание", заяви той.

Убийството беше извършено в навечерието на планираната за утре в Москва среща на външните министри и министрите на отбраната на Русия, Турция и Иран, посветена на Сирия.
Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Русия разглежда покушението като терористичен акт и ще повдигне този въпрос пред Съвета за сигурност на ООН.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българското външно министерство няма информация за пострадали българи в Берлин
Българското външно министерство няма информация за пострадали българи в Берлин
9 убити и над 50 ранени на коледния базар в Берлин
9 убити и над 50 ранени на коледния базар в Берлин