НОВИНИ

Сблъсък на полиция и местни жители в косовско село

Няколко демонстранти бяха ранени днес в косовското село Мушутище при сблъсък на полицията с местни жители, протестиращи против посещение на изселници сърби в селото, предаде Танюг.

bnt avatar logo
от БТА
14:03, 28.08.2016
Чете се за: 00:28 мин.
По света
сблъсък полиция местни жители косовско село

Специалните сили на косовската полиция направиха кордон пред демонстрантите и ги призоваха да се разпръснат. Протестиращите започнаха да замерват полицаите със стъклени бутилки и камъни. Полицията използва сълзотворен газ и палки и арестува няколко души, седнали на пътя.
Вълненията в село Мушутище бяха предизвикани от пристигането на 3 автобуса с около 150 изселници сърби, дошли да посетят православната църква от 18 век, която е полуразрушена по време на конфликта в Косово. Сърбите искат да присъстват на литургия по повод Успение Богородично, която ще бъде отслужена над останките на църквата. Демонстрантите носеха албански знамена и плакати, на които е изписано името на разформираната вече Армия за освобождение на Косово.
Автобусите с изселниците чакат на около 5 километра от Мушутище, докато полицията не разпръсне демонстрантите. С тях пътува и косовският министър за завръщането на бежанците и малцинствените общности Далибор Йефтич.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
40 нови случая на заразени с вируса Зика в Сингапур
40 нови случая на заразени с вируса Зика в Сингапур
Руски журналист намерен мъртъв в Киев
Руски журналист намерен мъртъв в Киев