НОВИНИ

Сблъсъци между полиция и мигранти на границата на Босна и Херцеговина и Хърватия

Напрежение по границата между Босна и Херцеговина и Хърватия. Стигна се до сблъсъци между полиция и мигранти. Има ранени. По данни на местни медии през последните няколко месеца в района са се събрали около 10 хиляди мигранти, които искат да влязат в Хърватия, а от там да продължат към други европейски държави.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:39, 25.10.2018
Чете се за: 00:46 мин.
По света

С викове "отворете границите" няколко стотин души атакуваха ГКПП Малевац между Босна и Херцеговина и Хърватия. Групата успя да пробие полицейския кордон за кратко. Стигна се до сблъсъци. Наложи се служителите на реда да използват палки, за да върнат мигрантите. Има данни за ранени.

Маджид, мигрант от Иран: Държат ни тук при много лоши условия. Не ни харесва, ние сме бежанци, нямаме държава. Искаме да напуснем тази страна, да идем там, за където сме тръгнали, искаме си живота. Човешки същества сме, но те се държат с нас ужасно, не искаме да останем тук.


;

Групата от около 200 души, сред които жени и деца, прекарва втора нощ на граничния пункт в очакване да премине на хърватска територия. Подсилена е охраната на Малевац. В босненския град Бихач на жп гарата е блокиран и влак, в който се оказало че пътуват предимно мигранти. Близо 100-те души са били извозени с автобуси до мигрантски център до столицата Сараево. Според местни медии в района на Бихач през последните няколко месеца са пристигнали близо 10 хиляди души - предимно от Близкия изток и Северна Африка. Крайната им цел е държава от ЕС. Местната полиция периодично съобщава за извършвани от бежанците нарушения. Мерките за сигурност в Бихач са засилени. А мигрантите обясняват, че са се насочили към граничната зона, за да обърнат внимание, че границите остават затворени за хора, които бягат от военни конфликти и бедност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фелдшерка изроди близначета в линейка в Стражица
Фелдшерка изроди близначета в линейка в Стражица
Сплашиха с осем бомби демократи в САЩ
Сплашиха с осем бомби демократи в САЩ