НОВИНИ

Себастиан Курц даде сигнал, че очаква вотът на недоверие срещу него да успее

С моногозначително съобщение в социалните мрежи, австрийският канцлер Себастиан Курц дава сигнал, че очаква вотът на недоверие срещу него да успее. Точно седмица след оповестяването на скандалния видеозапис с бившия вицеканцлер Щрахе и последвалият провал на управляващата коалиция, начело в Австрия е временно правителство. Малка опозиционна партия внесе вот на недоверие срещу канцлера, който предстои да бъде гласуван в понеделник.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
20:12, 25.05.2019
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Най-силният трус от политическото земетресение в Австрия предстои в понеделник.

Себастиан Курц, доскорошна звезда на европейската политическа сцена, изглежда се е настроил, че вече няма да е канцлер. Независимо от позицията, ще дам най-доброто от себе си, за да служа на страната ни, пише Курц в социалните мрежи. Успехът на вота на недоверие зависи от две партии, които имат стари сметки с него - социалдемократите и Партията на свободата.

Себастиан Курц, канцлер на Австрия: Ръката ни е протегната и моята ясна цел e да има професионализъм и стабилност в следващите месеци до изборите.
;;

Мотивът на опозицията Курц вижда във факта, че е обсъдил кандидатурите за временни министри с президента, а не с останалите партии. Социалдемократите обаче имат друга гледна точка.

Все още е неясно дали при успех на вота на недоверие в понеделник, ще си отиде само канцлерът или цялото правителство.

Събитията в Австрия могат да дадат отражение върху предстоящото разпределяне на постове в ЕС и това предизвиква опасения в Германия, но и в цялата общност. Ако в понеделник не стане чудо и според очакванията Себастиан Курц се наложи да освободи поста си, то неговото осъствие от групата на държавните и правителствените ръководители ще има отражение върху предстоящото разпределение на позициите в общността.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Санкт Петербург пуснаха по вода новия атомен ледоразбивач „Урал“
В Санкт Петербург пуснаха по вода новия атомен ледоразбивач „Урал“
Меси взе Златната обувка за трета поредна година
Меси взе Златната обувка за трета поредна година