НОВИНИ

Съединените щати поискаха екстрадицията на Асандж, арестуван по-рано днес

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж беше арестуван от британската полиция в посолството на Еквадор в Лондон. Той ще бъде изправен възможно най-бързо пред британското правосъдие. Съединените щати поискаха екстрадицията на Асандж и повдигнаха обвинения в "информационно пиратство". Подробностите от Веселин Паунов - кореспондент на БНР в Лондон.

bnt avatar logo
от Веселин Паунов
17:50, 11.04.2019
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Полицията в Лондон заяви, че е арестувала Асандж заради отказа му преди 7 години да се яви в британски съд и по искане на Вашингтон за екстрадирането му в Съединените щати.

Това стана след като президентът на Еквадор прекрати политическото му убежище в посолството на страната в британската столица, заради нарушени от него международно конвенции, макар и адвокатите на Асандж да твърдят точно обратното, че посолството е нарушило международните норми, позволявайки този арест.

Асандж потърси убежище в посолството преди седем години от заплахата да бъде екстрадиран в Швеция по обвинения в сексуално насилие, но по-късно тези обвинения бяха снети.

Асандж обаче продължава да е издирван от Съединените щати заради разпространената от неговия сайт Уикилийкс секретна информация и видеокадри как американски войници стрелят от хеликоптер по цивилни граждани в Ирак.

Арестът на Асандж предизвика истинска лавина от реакции. В един глас британският премиер Тереза Мей, външният министър Джеръми Хънт и вътрешният министър Саджид Джавид заявиха, че никой не е над закона и Асандж трябва да бъде изправен в съда. Привържениците на Асандж обаче видяха в този акт ново посегателство въху свободата на словото.

От „Репортери без граници" заявиха, че Лондон трябва да откаже екстрадирането на Асандж в Америка, защото създаде опасен прецедент за журналисти и техните източници за преследването им в бъдеще. А небезизвестната актриса Памела Андерсън в доста крайно и донякъде нецензурно изявление изрази недоумението си от ареста и обвини Великобритания, че като „американска метреса се опитва да отклони вниманието от кашата около идиотския Брекзит".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Имотните сделки: НФСБ с нов сигнал за министър, проверяват и Крум Зарков от БСП
Имотните сделки: НФСБ с нов сигнал за министър, проверяват и Крум Зарков от БСП
5 участници с оферти за концесионер на летище София
5 участници с оферти за концесионер на летище София