НОВИНИ

СЕМ изслуша всички кандидати за генерален директор на БНТ

Съветът за електронни медии изслуша днес останалите трима кандидати за поста генерален директор на Българската национална телевизия. Вчера своите концепции представиха Сашо Йовков, Валери Тодоров и Тома Иванов. Днес визията си за управлението на БНТ представиха Иван Гарелов, Константин Каменаров и Емил Кошлуков. Поредността на представянето им съвпада с поредността при подаване на документи за участие в конкурса.

Милена Кирова
от Милена Кирова Цветелина Катанска
19:20, 22.08.2017
Чете се за: 03:10 мин.
У нас

Вчера своите концепции представиха Сашо Йовков, Валерий Тодоров и Тома Иванов, а днес визията си за управлението на Националната телевиция представиха Иван Гарелов, Константин Каменаров и Емил Кошлуков. Поредността на представянето им съвпада с поредността при подаване на документи за участие в конкурса.

;

„БНТ рестарт'“ - така е озаглавена концепцията на Иван Гарелов. В нея той залага на по-глобални идеи за развитието на телевизията. Основният канал на БНТ - БНТ1 - според него трябва да засили присъствието на информационните формати през седмицата и да заложи на политематичност в съботните и неделните дни.

Иван Гарелов, кандидат за генерален директор на БНТ: Водещият канал на БНТ да се преструктурира в информационно-публицистичен. Централната емисия на „По света и у нас“, както разбрахте, се препрограмира в 19 часа - крайно време е да влезем в пряка конкуренция. БНТ 2 - превръщането ѝ канал за култура, създаването на 24-часов канал, ангажиран с култура, образование, наука. БНТ HD, така нареченият спортен канал, ще се преосмисли като спортно-младежка програма.

Иван Гарелов предлага и профилиране на информационните емисии. По отношение на финансирането, според него, е необходимо то да се определя на базата на брутния вътрешен продукт. Така щяла да се гарантира по-голямата независимост на обществената телевизия.

;

Константин Каменаров заяви, че концепцията му е с реални и постижими идеи, които да стъпят на консервативно финансиране. Според него бюджетът на БНТ е крайно недостатъчен и затова трябва да се търсят допълнителни средства по начини, които не противоречат на изпълнението на обществената функция на БНТ.

Константин Каменаров, кандидат за генерален директор на БНТ: Продажбите - те трябва да бъдат много по-мощно фокусирани върху търсене на варианти, търсене на финансиране по европейски програми. Трябва да има цял отдел, който много по-мощно да работи. Много активно, мисля си, трябва да се работи с големите корпорации и това не е лошо. Всяка една от големите корпорации има някои дори многомилиони бюджети за кампании за социална отговорност.

Концепцията на Константин Каменаров предвижда запазването на БНТ1 като основен политематичен канал и специализирането на останалите канали на БНТ. Според него трябва да се изработи така наречената „Библия на телевизията“ със златни стандарти за журналистика.

;

Технологично, пазарно и съдържателно обновление - на това залага в своята концепция Емил Кошлуков. Той предлага редактори по съдържанието да разработват темите на новите платформи в Дирекция „Мултимедия“. Не би променил генерално каналите на БНТ и тяхното съдържание.

Емил Кошлуков, кандидат за генерален директор на БНТ: Трябва да запазим обществената мисия на БНТ. Нека ясно да го кажем, търговските телевизии не правят предавания за зрителите. Но съм си позволил да изкарам задачи, които според мен очертават посоките. Нови предавания и подобрена програмна схема, увеличение на развлекателната и образователната продукция, нови прецизирани органи на управление и силният акцент, механизмите за контрол и обратна връзка, разширено и устойчиво финансиране, правила за кариерно израстване, ускорено развитие и обновлението в технологиите.

Емил Кошлуков заяви още, че биографията и професионалния му опит са достатъчно доказателство, че е политически и икономически независим и не би се поддал на външен натиск. По отношение на бюджета, според него, е необходим пълен и прозрачен отчет пред обществото.

;

В своята концепция Сашо Йовков застъпва създаването на спортен канал, на канал за култура и образование, запазване и доразвиване на HD канала и технологично обновление на БНТ 2. Според него са необходими промени в Закона за радиото и телевизията и включването в този закон на интернет-пространството, което все повече е проводник на фалшиви новини.

Сашо Йовков, кандидат за генерален директор на БНТ: Онова, с което ние ще се различаваме и ще продължаваме да се различаваме от комерсиалните телевизии, това ще бъде доверието, което до този момент БНТ е спечелила. Зрителят вече не е пасивен участник пред ТВ екран. БНТ 2020 трябва да бъде вече в едни модерни стандарти - Full HD, мултиканална, мултимедийна - телевизия на зрителите, телевизия на всички нас - обща за всички, своя за всеки.
;

Валерий Тодоров би създал и редакция „Нови медии“, която да работи за привличането на младата аудитория, както и Балкански кореспондентски пункт. Особен акцент постави и на отразяването на културни събития в програмите на БНТ и най-вече в ефира на БНТ 2. И за да привлече новите зрители, според него БНТ не трябва да догонва, а да изпреварва като заложи на съдържание чрез по-малки форми, по-голямо разнообразие, по-добра организация.

Валерий Тодоров - кандидат за генерален директор на БНТ: Смятам, че бъдещето на телевизията е в многообразие на съдържанието, в съдържателния плурализъм и същевременно с използването на най-модерните, съвременните технологии. Към Дирекция „Техника“ смятам, че трябва да се развие направление, което да се занимава с иновации. Предвиждам създаването на една нова дирекция БНТ УЕБ, съответно и развитието на един нов канал, който ще бъде телевизионен плеър, мултимедия, нова хибридна платформа с възможности за платен и свободен достъп до съдържанието.
;

Според Тома Иванов трябва да бъдат привлечени към зрителската аудитория хората, които са преситени и въобще не гледат телевизия. Той си е поставил и срокове за реализация на управленската програма.

Тома Иванов - кандидат за генерален директор на БНТ: До един месец от стъпването ми в длъжност трябва да се изгради основният управленски екип. 12 до 36 месеца - ще се работи за достигане на следните поставени цели. Първо, ликвидиране на бюджетните дефицити, второ поне двойно повече зрители спрямо началото на управленския период. Трето, поне 25% повече приходи, спрямо бюджетната субсидия. И на последно място аудитория доверяваща се все повече на излъчваните послания по БНТ.

Според Тома Иванов е необходимо и създаването на обществени съвети по примера на немските телевизии, които да оказват влияние само върху планирането в перспектива на телевизионното съдържание.

;

Утре се очаква СЕМ да избере новия генерален директор на обществената медия след гласуване с мнозинство.

Прякото предаване по БНТ 2 започва с началото на заседанието на регулатора - от 11 часа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ресторант изникна в двора на столичен храм
Ресторант изникна в двора на столичен храм
Иглолистните дървета в Русенско загиват
Иглолистните дървета в Русенско загиват