НОВИНИ

Сергей Станишев в Ирак: Жертвите на "Ислямска държава" имат нужда от помощ

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев и водената от него делегация посети бежански лагер близо до Арбат и позициите на кюрдските бойци Пешмерга близо до Киркук, на 30 км от фронтовата линия с "Ислямска държава".

сергей станишев ирак жертвите ислямска държава имат нужда помощ
bnt avatar logo
от БНТ
19:01, 14.12.2016
Чете се за: 00:55 мин.
По света
Сергей Станишев: "Да говориш за войната срещу ИД от комфорта на офиса е едно, но да видиш обстановката на място е съвсем друго. Ние сме единственото политическо семейство, което държи да е близо до мястото на действието. Всички виждаме безпрецедентният мигрантски и бежански натиск към Европа, но това е само малка част от проблем с глобални мащаби. Броят на хората, които са загубили домовете и поминъка си в резултат на конфликтите и разрушенията е огромен не само в Сирия, но и в съседните ѝ страни - Ливан, Йордания, Ирак, Турция. Тези държави, освен сложната вътрешна ситуация, трябва едновременно да се сражават с "Ислямска държава" и да дават подслон на стотици хиляди бежанци. Това поставя социалните и икономическите им системи под огромен натиск".

Посещението е част от програмата на мащабната конференция, организирана от ПЕС в Сюлеймания, Иракски Кюрдистан.

"Тук, в лагера до Арбат, живеят около 14 000 вътрешно разселени иракчани. Въпреки лишенията, успешно съжителстват язиди, сунити, шиити и шабак с надеждата един ден да се върнат у дома. Мнозина намират препитание в Арбат и района на Сюлеймания, защото хората ги приемат добре. В трите училища в лагера, управляван от Върховния комисариат за бежанците на ООН и Министерството за бежанците на Иракски Кюрдистан, има повече от 5 000 деца. Въпреки недостига на учители и учебни пособия, ограничените възможности на двата медицински центъра в лагера и малкото ресурс, който може да бъде отделен за сигурност, правителството се опитва да осигури най-необходимото на бежанците, а те се чувстват сигурни. Дискриминация между етническите и религиозните групи няма - войната е доказала, че пред нея всички сме равни и трябва да бъдем на първо място хора", каза Станишев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Русе пчелари събират дарения, ще помагат на свой колега от село Хитрино
В Русе пчелари събират дарения, ще помагат на свой колега от село Хитрино
Ремонтираха още една сграда на Общинския пазар в Русе
Ремонтираха още една сграда на Общинския пазар в Русе