НОВИНИ

Сеул: Северна Корея готви нови ракетни изпитания

Часове след опита на Пхенян с водородна бомба, Сеул показа военна мощ с учение, в което беше симулирана атака срещу севернокорейския ядрен полигон Пунге-ни, в североизточната част на страната. В маневрите бяха изстреляни ракети въздух - земя с далечен обсег, както и балистични ракети. Нанесени бяха удари срещу избрани мишени в Японско море. Сеул не очаква спадане на напрежението на полуострова.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:19, 04.09.2017
Чете се за: 00:52 мин.
По света
Джан Кьон-су, зам.-министър на отбранителната политика: Предвиждаме, че Северна Корея ще изстреля междуконтинентална балистична ракета, за да покаже, че е постигнала целта си и е в състояние да изстреля ядрена бомба, която да достигне Съединените щати.

Японският премиер Абе и корейският президент Мун Дже - ин са разговаряли по телефона и са единодушни, че трябва междунордната общност да засили максимално натиска над Пхенян, включително с по-твърди резолюции на Съвета за сигурност на ООН.

Преди това американският министър на отбраната обяви, че САЩ ще защитят и собствената си територия, и съюзниците си.

Джеймс Матис, министър на отбраната на САЩ: Всяка заплаха срещу Съединените щати и нашите територии, включително Гуам, или срещу нашите съюзници, ще бъде посрещната с масиран военен отговор - ефективен и съкрушителен. Не се стремим към пълното унищожаване на нито една страна, конкретно Северна Корея, но, имаме много начини да го направим.

Президентът Доналд Тръмп написа в Туитър, че обмисля да прекрати търговските отношения със страните, търгуващи със Северна Корея. Първи в списъка на тези страни е Китай.

Говорителят на китайското външно министерство коментира, че подобна стъпка би била определи подобна стъпка като неприемлива. Говорителят повтори, че за Китай няма вариант за решаване на проблема със сила.

Русия разкритикува реакцията на САЩ и съюзниците им на последния ядрен тест на Северна Корея. Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков уточни, че Москва може да се бъде принудена да предприеме ответни военни мерки в противовес на разгръщането на американски батареи THAAD с ракети, прехващачи в Южна Корея и Япония.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разследващите работят по две версии за убийството във Виноградец
Разследващите работят по две версии за убийството във Виноградец
Труднопроходими тротоари в центъра на Варна
Труднопроходими тротоари в центъра на Варна