НОВИНИ

Си Дзинпин беше преизбран за втори мандат

Китайският лидер Си Дзинпин беше преизбран за втори мандат като президент. На пленума на Комунистическата партия обаче беше нарушена традицията и не беше посочен конкретен приемник, който да поеме управлението на страната през 2023-та година. Случаен ход или амбиция за дълго управление на Си Дзинпин - са сигналите, които Пекин изпраща към света, разказва Биляна Бонева.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:31, 25.10.2017
Чете се за: 01:02 мин.
По света

Най-влиятелните хора в Китай. Новият седемчленен комитет на Политбюро - най-могъщата институция в страната.

Си Дзинпин, президент на Китай: Бях преизбран за генерален секретар на Централния комитет на Комунистическата партия. В това аз виждам не само одобрение на моята работа, но и насърчаване, което ще ме стимулира.

Съставът на Комитета повдигна много въпроси за амбициите на Си Дзинпин. Независимо от очакванията, представители от "новото поколение" липсват. Всички членове са над 60-годишни, така че едва ли някой от тях ще наследи сегашния лидер.

От живота Си Дзинпин научил много. Син на един от основателите на Комунистическата партия, част от детство на Си Дзинпин минава сред политическия елит на Китай. Но заради критики срещу Мао Дзедун, семейството му било изпратено в трудов лагер. Си Дзинпин, обаче, успял да се изкачи обратно до върха. Когато дойде на власт през 2012-та, той обеща да промени Китай. И един от проектите, с които се надява да успее е Новият Път на коприната.

Преди повече 2 хиляди години от Сиан потегляли кервани с китайски стоки към различни краища на света. Сега градът възстановява Пътя на коприната по суша, въздух и вода. Инициатива, която трябва да засили връзките на Китай с другите държави, а на търговците - да спести пари и време.

Су Вей, дир. на отдел „Международно сътрудничество“ към Комитета за развитие и реформи на Китай: Досега този проект е постигнал много. Но това не е проект за един-два дни. Той изисква много време. За това е важно сътрудничество, новаторство, инвестиции. Китай и България си сътрудничат в много области. Но според мен най-важното е изграждането на инфраструктура, като шосейните, железопътните линии и телекомуникациите.

До 2020-та Китай да стане заможно общество, а до 2050 година - държавата да е напълно развита. Това е част от "китайска мечта", която Си Дзинпин обяви преди 4 години и я превърна в обща цел на китайците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕП даде зелена светлина за преговори за директива за командированите работници
ЕП даде зелена светлина за преговори за директива за командированите работници
От нашия пратеник: Каталуния и Мадрид остават на твърда позиция
От нашия пратеник: Каталуния и Мадрид остават на твърда позиция