НОВИНИ

Рекордна суша в Австралия: Сидни наложи ограничения на водата

Сидни обяви първите си големи ограничения за водата в рамките на десетилетие. Те ще бъдат въведени за домовете и бизнеса заради рекордна суша.

bnt avatar logo
от БГНЕС
10:30, 28.05.2019
Чете се за: 00:40 мин.
По света
рекордна суша австралия сидни наложи ограничения водата

Правителството на Нов Южен Уелс заяви, че по-големите водосборни басейни в региона на Сидни са с едни от най-ниските приливи от 40-те години на миналия век и че ограниченията ще бъдат въведени от следващата седмица, съобщава АФП.

Домакинствата в региона ще трябва да бъдат ограничени в консумацията на вода.

Хората в Сидни ще бъдат глобявани до 220 австралийски долара (150 американски долара), а бизнесът до 550 австралийски долара за оставяне на работещ маркуч с вода или използване на впръскваща система за напояване на градините.

Австралия се изправи през най-горещото си лято от миналия декември до февруари.

Управлението на водите на страната беше горещ въпрос в неотдавнашните избори след масовите убийства на риба в река Мъри-Дарлинг, която властите посочиха като един от басейните с нисък воден прилив и нива на кислород.

Учените твърдят, че тежката суша, измъчваща вътрешната част на източна Австралия е смъртоносна. Австралия не за първи път се изправя пред екстремни метеорологични условия, тъй като през летните месеци често се стига до пожари, наводнения и суша.

Сидни имаше поставени ограничения за водата през 2009 г., когато тежката суша продължи повече от десетилетие в някои части на страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Смъртоносно нападение с нож в Токио: Трима загинали и 17 ранени
Смъртоносно нападение с нож в Токио: Трима загинали и 17 ранени
Запалиха се спирачките на трамвай на бул.„Константин Величков“, няма пострадали
Запалиха се спирачките на трамвай на бул.„Константин Величков“, няма пострадали