НОВИНИ

Системата за ПРО на НАТО в Румъния и Полша не е насочена срещу Русия

Разполагането на елементи от системата за противоракетна отбрана на НАТО в Румъния и строящата се база за противоракетна отбрана в Полша не са насочени срещу Русия, заявиха днес на пресконференция президентите на двете страни Клаус Йоханис и Анджей Дуда след двустранна среща във Варшава.

bnt avatar logo
от БТА
17:43, 10.07.2016
Чете се за: 00:23 мин.
По света
системата про нато румъния полша насочена русия

Дуда заяви, че в основата на всички действия на алианса стои отбраната, а новите системи, които се появяват в рамките на сътрудничеството между страните членки, имат отбранителен характер. "НАТО не заплашва никого", каза полският президент.

Румънският му колега Клаус Йоханис констатира, че системата за противоракетна отбрана е "отбранителна система, която защитава Европа и съюзниците от ракетни заплахи". Той оцени като "неоснователни" изявленията на Русия, че противоракетният щит на НАТО е заплаха за нея.

По време на разговора си Йоханис и Дуда са обсъдили резултатите от завършилата среща на върха на НАТО в полската столица, безопасността в Черно море, двустранното сътрудничество, ситуацията в Украйна, сътрудничеството с Турция и демократичните процеси в Молдова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов: Съдът ми взе 2/3 от годишната заплата
Бойко Борисов: Съдът ми взе 2/3 от годишната заплата
Премиерът Бойко Борисов на официално посещение в Иран
Премиерът Бойко Борисов на официално посещение в Иран