НОВИНИ

Скандалът в Кьолн - коментар на Емилиян Лилов от Дойче Веле

Шефът на полицията в Кьолн е бил освободен от длъжност, заради критиките за справянето с нападенията в новогодишната нощ. 60-годишният Волфганг Алберс ще бъде пенсиониран по-рано.

bnt avatar logo
от Емилиян Лилов, Дойче Веле
20:15, 08.01.2016
Чете се за: 00:56 мин.
По света
скандалът кьолн коментар емилиян лилов дойче веле

Задържани са и двама джебчии в района на кьолнската гара - 16-годишен мароканец и 23-годишен тунизиец. В мобилните им телефони има записи на сексуалните посегателства над жени в Новогодишната нощ. Вече е вън от съмнение, че в тези събития са участвали бежанци.

От вътрешния полицейски доклад става ясно, че полицията е разбрала това веднага, но умишлено е криела произхода на предполагаемите извършители.

Още в нощта на нападенията е било ясно, че повечето от мъжете, спрени за проверка от полицията заради агресивно поведение, са били от Сирия, Ирак и Афганистан. Това е записано във вътрешен полицейски доклад, който междувременно изтече в медиите. В него се говори за „няколко хиляди души с миграционен произход".

В жалбите, чийто брой набъбна вече на 170, много от потърпевшите жени говорят за "групички мъже, състоящи се от мигранти". От поверителния документ става ясно още, че някои от участниците в безредиците демонстративно са късали пред органите на реда разрешенията си за престой в Германия с провокативните думи, че не могат нищо да им направят, защото още утре щели да си извадят нови разрешителни.

Друг мъж пък е цитиран да казва: „Аз съм от Сирия и очаквам да се държите любезно с мен. Защото лично госпожа Меркел ме покани."

Подобно нагло поведение навежда на мисълта за умишлено търсена провокация. Трудно е обаче да си обясним поведението на полицията, която умишлено е скрила, че сред извършителите има и бежанци. Обяснението е просто: полицейските шефове са класифицирали въпроса за произхода на извършителите като „политически много деликатен" и са направили опит да го премълчат. Това пък навежда на мисълта за някаква гузност на германците. Например заради историческата вина на Германия за престъпленията, извършени от нацистите по време на Втората световна война.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Моята борба отново излиза в Германия след 70 години
Моята борба отново излиза в Германия след 70 години
Кой се опита да нападне полицейското управление в Париж?
Кой се опита да нападне полицейското управление в Париж?