НОВИНИ

След полицейската операция в Северно Косово: Шестима сърби са освободени

Шестима косовски сърби, задържани за възпрепятстване на органите на реда, са били освободени с видими следи от удари по лицето, съобщават местни медии. Операцията на косовската полиция срещу организираната престъпност на 28 май, която доведе до напрежение със Сърбия, приключи с ареста на 19 местни полицаи. Под ударите попадна и руски гражданин от мисията на ООН.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
15:55, 30.05.2019
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Хиляди косовски сърби демонстрираха в Косовска Митровица срещу полицейската операция преди два дни. Сръбският политически лидер Горан Ракич осъди арестите и заяви, че сърбите няма да си тръгнат въпреки бруталностите.

Шестимата косовски сърби, освободени снощи, са били задържани за издигане на пътна блокада пред полицията в община Зубин поток. Пак там е бил задържан и руският гражданин от мисията на ООН и негов колега - косовски сърбин.

Двамата са били в кола с номера на мисията, която е препречвала пътя, твърди косовската полиция. Косовската прокуратура поиска вдигане на имунитета на руския гражданин, който е бил освободен само заради статута си, но с видими следи от удари. Москва определи задържането като "скандален акт" и започна проверка по случая.

Михаил Красношчеков - служител на ЮНМИК: Разследването трябва да покаже как са действали тези подразделения както към международен представител, така и към местното население.

Косовският външен министър Беджет Пацоли поиска забрана за сръбския премиер Ана Бърнабич да влиза в страната заради нейно изявление, че косовските албанци са хора, "дошли от гората". Танюг уточнява, че Барнабич е говорила за представителите на Прищина, които не са осъдени в Хага, само защото всички свидетели са били избити.

Полицията в Белград използва сила срещу крайнодесни сръбски националисти, които се опитаха да попречат на събитие за укрепване на културните връзки между Косово и Сърбия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Закъснява полетът от Мадрид, с който трябва да кацне Маринела Арабаджиева
Закъснява полетът от Мадрид, с който трябва да кацне Маринела Арабаджиева
Продължава издирването на пътници от потъналия в Дунав кораб
Продължава издирването на пътници от потъналия в Дунав кораб