НОВИНИ

След разследване на БНТ: Шивачките вече не са сами в своята битка

Българската национална телевизия започна кампания през март в защита на правата на работниците. В поредица от разследвания ви показахме драстични нарушения най-вече в шивашкия бизнес. В малки цехове жените работят между 12 и 15 часа на ден срещу минимална работна заплата. А някои дори не я получават. Това провокира омбудсманът Мая Манолова и КНСБ да внесат в новия парламент предложения за промени в законодателството. Народното събрание създаде временна анкетна комисия, заради случаите на неизплатени заплати и некоректни работодатели. След близо месец и половина се връщаме отново при шивачките от Смолян, които тогава сами ни потърсиха, за да разкажат своята тъжна история. Жените вече знаят, че не са сами в своята битка.

Мина Петрова
от Мина Петрова
12:05, 01.05.2017 (обновена)
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Латинка този път не крие лицето си. И не идва сама. С нея са Сълзица, Севелина и Анелия. Жените вече знаят, че не са сами в своята битка. Всички те са работили заедно в цеха вече 8 години чакат да получат неизплатените си заплати. За последен път видели бившия си работодател на делото през 2009 година.

- Той каза "да, знам, имам да ви плащам пари, но за съжаление, в момента нямам", но настояват за промяна...

БНТ: И вие имате ли някаква надежда, че сега ще ги получите, толкова години по-късно, парите?

- Не знам, ако се промени закона.

- Надеждата умира последна.

- Да се надяваме.

- Не законът, трябва някой да ни помогне тук от големите хора. Да ни каже какво трябва да правим.

Бившият им работодател, Даниел Кирилов е бил собственик на фирма "Каоби - Ф" ЕООД. През 2009 година обявява фалит, след като с месеци не плаща заплатите на служителите си. Шивачките завеждат дела срещу него, но парите им свършват и не успяват да го осъдят. Въпреки това той обещава, че ще им плати дължимото. По данни на търговския регистър през 2010 година, Кирилов регистрира нова фирма - "Каоби" ЕООД. В края на 2016 година тя е обявена в несъстоятелност. Не успяхме да го открием за коментар.

- Затова трябва да има закони, за да не могат да отворят отново фирми, такива шефове, които лъжат работниците.

Промените, за които омбудсманът и КНСБ апелират, са в седем закона. Те предлагат да се забрани продажбата на фирми на клошари, да се забрани продажбата на фирми, преди да са изплатили старите си задължения и работниците сами да могат да започват процедура по несъстоятелност, в случай, че не са получавали заплатите си два месеца. Жените, с изключение на Латинка, и сега продължават да изкарват хляба си като шивачки. Надяват се да не ги лъжат повече.

- Да се надяваме, че ще успеят. Просто се надяваме.

- И други хора да не страдат като нас.

- С кръв, този закон ние го пишем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
100 учители от детски градини в Благоевград подготвят протест
100 учители от детски градини в Благоевград подготвят протест
Наградиха фирмата, монтирала в Пловдив умните светофари
Наградиха фирмата, монтирала в Пловдив умните светофари