НОВИНИ

Словашкият премиер обяви драстични мерки за борба с двойния стандарт при храните

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо заяви, че е време словашкия народ да получи правото на храна се еднакво качество като това в другите европейски държави. За пример той даде три продукта и коментира, че ще обсъди този проблем, който той квалифицира като сериозен, с лидерите на Чехия, Полша и Унгария в сряда.

Андрей Георгиев
от Андрей Георгиев
16:15, 19.07.2017
Чете се за: 00:59 мин.
У нас
словашкият премиер обяви драстични мерки борба двойния стандарт храните

Словашкият лидер се закани, че ако Европейската комисия не предприеме съответните мерки, той ще наложи ограничения върху вноса от други страни-членки на Европейския съюз, предаде Би Би Си.

Роберт Фицо, министър-председател на Словакия: Имаме правото да се защитим, не можем да приемем подобно нещо.
;

Бойкотът върху продукти от други-страни членки на ЕС е нарушение на правата за конкуренция в Съюза, но словашкият лидер заяви, че ще се почувства длъжен да действа, ако Европейската комисия не направи нищо. Като крайна мярка той посочи, че ще инициира т.нар. „европейска гражданска инициатива“, при която Комисията е задължена да вземе под внимание въпрос, ако инициативата събере един милион подписа.

;

Говорител на Европейската комисия заяви пред Би Би Си, че засега няма доказателство за систематична практика от страна на големите производители на храни да прилагат двоен стандарт в качеството на производството им, защото проблемът е ограничен само в някои конкретни продукти.

Земеделският министър на Чехия Мариан Юречка даде като пример за двойния стандарт при хранителните продукти една марка студен чай, в който е имало 40% повече екстракт в продукта, предлаган в Германия, отколкото в продукта на чешкия пазар. При проучването, направено от Чехия, осем продукта или 35% от изследваните идентични продукти са имали различен състав.

Не всеки в Чехия вярва, че казусът заслужава толкова внимание, напомня Би Би Си. Британската телевизия цитира един чешки коментатор, според когото докато западните страни се концентрират върху проблеми като конфликта в Сирия, Централноевропейските страни дебатират колко фъстъци трябва да има във фъстъченото масло.

За двоен стандарт в храни, предлагани и в България, беше извършена проверка, която откри някои нарушения, най-драстичните от които при цените на продуктите.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В село Кавракирово са най-добрите зурнаджии в Пиринския край
В село Кавракирово са най-добрите зурнаджии в Пиринския край
Ученици от Русе спечелиха златни медали по математика в Сингапур
Ученици от Русе спечелиха златни медали по математика в Сингапур