НОВИНИ

Музикантите от Софийската филхармония се разграничават от синдикатите

Музикантите от оркестъра на Софийската филхармония излязоха на протест. Причината е писмо, изпратено до Президента и министъра на културата, без тяхното знание от лидерите на синдикатите.

Гергана Шумкова
от Гергана Шумкова
11:27, 26.01.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:38 мин.
Още

Днес оркестърът на Софийската филхармония излезе, но не на сцената, а пред сградата ѝ. Причината е, че трима от синдикалните председатели са изпратили писмо до президента Румен Радев без съгласието на музикантите. В документа пише, че музикантите единодушно искат да бъде анулирани последните конкурси за директор на национални институти, проведени в последните дни от управлението на Вежди Рашидов. Няколко дни по-късно беше изпратено и второ подобно писмо до Министерството на културата, но отново без общо съгласие.

Музикантите са разбрали за документа от медиите, а информацията в него по никакъв начин не е била съгласувана с тях. В знак на протест към действието на синдикатите, музикантите подписаха декларация.

Красимир Костадинов, солист-водач на валдхорни - Софийска филхармония
"Декларацията гласи, че всички ние сме разбрали постфактум за това писмо на синдикалните председатели, в което се сипят обвинения, и на всичко отгоре в края се пише, че е от името на целия колектив на Софийска филхармония. Ние се разграничаваме категорично от този документ и оставяме всички колеги да се подпишат, ако са на нашата позиция."

Оркестърът на Софийската филхармония са категорични в искането на прозрачност в действията на синдикатите и определи постъпката им като нарушаване на всякакви етични и морални норми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
РБ​ отчита работата на 43-то НС като полезна за България
РБ​ отчита работата на 43-то НС като полезна за България
В края на 2017 в болницата в Русе ще заработи ин витро център
В края на 2017 в болницата в Русе ще заработи ин витро център