НОВИНИ

Специална мултисензорна стая отваря врати в столична детска градина

bnt avatar logo
от ODZ48
17:08, 18.05.2018
27802
Чете се за: 01:05 мин.
Твоята новина
специална мултисензорна стая отваря врати столична детска градина

На 22 май (вторник) от 10:00 ч. в ОДЗ № 48 „Братя Грим“, кв. Фондови жилища, тържествено ще бъде открита иновативната стая с мулти-сензорна среда, изградена в детската градина. В откриването ще вземе участие г-жа Йорданка Фaндъкова, кмет на София, както и други официални гости от Столична община и район Сердика.

Специфично организираната сензорна среда стимулира развиването на двигателната активност, сетивните системи, когнитивните процеси, взаимодействието и комуникацията при деца със специални образователни потребности. Според нуждите на децата, мулти-сензорната среда може да бъде ориентирана към стимулиране и провокиране или към релаксиране и успокояване. Стимулите и начините, чрез които се поднася информацията на децата са по-различни. Именно това ги интригува и прави научаването по-успешно.

В тази стая може да се работи и с деца без специални потребности, при които се забелязват трудности в психическото и емоционално развитие. Опознаването на средата е основно за развиване на личния опит и потенциал, което се случва максимално ефективно в адаптирана сензорна среда, в която се изучава и изследва чрез сетивата, в процеса на игра. Провокирайки интересите на детето, му се дава възможност да разбира по-лесно речта и да развива комуникативните си умения по естествен начин. Свободата на движение подобрява фините умения и води до по-добра координация на движенията. Постига се пространствена ориентация, което предполага повече самостоятелност и гъвкавост в ежедневните дейности.

„Щастливи сме, че нашата детска градина е сред от първите в София, където децата ще имат възможност да развиват своите сетива и умения по най-иновативен начин“ – сподели г-жа Петя Йосифова, директор на ОДЗ № 48 „Братя Грим“- Благодарим на всички, които се включиха в своеобразната ни дарителска кампания и помогнаха този проект да стане реалност“ – добави още тя. Средствата за изграждане на мулти-сензорната стая са събрани чрез благотворителен базар на ръчно изработени от възпитаниците на ОДЗ № 48 и техните родители предмети и лакомства, както и с благотворителен концерт на вокалната група на детската градина „Златни гласчета“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Криза за речните превозвачи по Дунав заради ограничения в почивките на екипажите
Криза за речните превозвачи по Дунав заради ограничения в почивките на екипажите
Стокообменът между България и Иран е над $117 млн. за 2017 г.
Стокообменът между България и Иран е над $117 млн. за 2017 г.