НОВИНИ

ОИС призовават света да признае Източен Ерусалим за столица на Палестина

Лидери на мюсюлмански държави обявиха Източен Ерусалим за столица на Палестинска държава и призоваха света да признае това. Това се посочва в декларация от извънредната среща на върха на Организацията за ислямско сътрудничество. Тя се проведе в Истанбул, с участието на над 50 държави, в отговор на американското решение да се признае свещеният град за столица на Израел.

Фани Аронова
от Фани Аронова
15:54, 13.12.2017
Чете се за: 00:38 мин.
По света

На форума в Истанбул турският президент Реджеп Тайип Ердоган облече със силни думи известната си позиция за стъпката на американския президент Доналд Тръмп. "Ерусалим е нашата червена линия", каза Ердоган. Той се върна в историята и обясни, че решението на Тръмп е награда за престъпления на Израел спрямо палестинците, сред които незаконни селища, заграбване на земи, насилие и убийства.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Ето какво се върши в палестинските територии от 1947 година. Това показва, че Израел е окупаторска и терористична държава.

Палестинският президент Махбуд Абас предупреди, че решението на Тръмп не носи мир и стабилност.

Махбуд Абас, президент на Палестина: Съединените щати загубиха способността да бъдат посредник, те са пристрастни към Израел. Това е нашата позиция и желаем да ни подкрепите.

Президентът на Иран каза, че страната му е готова да работи с всяка мюсюлманска държава, за да защити Ерусалим.

Хасан Рохани, президент на Иран: В дадените обстоятелства е особено важно единството на мюсюлманския свят срещу ционисткия режим.

Въпросът е как може да действа организацията, в която някои страни членки са по-добре настроени към президента Тръмп, коментира Би Би Си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близките на убития колоездач в Приморско искат доживотна присъда за шофьора
Близките на убития колоездач в Приморско искат доживотна присъда за шофьора
Задържаха шофьора, прегазил 19-годишното момиче в Благоевград
Задържаха шофьора, прегазил 19-годишното момиче в Благоевград