НОВИНИ

​Стачка на таксиметровите шофьори блокира Испания

Недоволството започна миналата седмица в Барселона, но постепенно обхвана столицата и повечето големи градове в страната. Защо стачкуват шофьорите, какви са исканията им и как това се отразява това в разгара на отпуските на Испания, която е популярна туристическа дестинация - отгворите следват.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
21:39, 30.07.2018
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Типично по-испански - шумно и емоцинално, изразяват недовослтвото си шофьорите на таксита от частните компании за превоз - като Юбер и Кабифай. Според тях, фирмите буквално им вземат хляба и застрашават около 130 хиляди работни места.

Шофьорите искат да се спазва правилото едно към 30 - на един лиценз за частен превоз да се издават 30 за таксиметрови коли. 4 часа продължиха днес разговорите между водачите и представители на правителството, но не дадоха резултат. Според испанските медии властта е предложила всеки региона сам да взема решение за лицензирането.

Каликсто Енгуло, таксиметров шофьор: "Ако властите не ни предложат решение, ще продължим, ще продължим до края, независимо какви са последствията. Такситата спряха напълно в Мадрид и на други места. Така че ще се борим до край."

Централните улици в Мадрид, Барселона, Валенсия, Билбао, Севиля остават блокирани. Като много от шофьорите не са се прибирали с дни. Всичко това изненадва неприятно както местните, така и чижденците. В разгара на туристичекия сезон придвижването от летището до хотела се оказва предизвикателство.

Илер Наваро, туристка от Чили: "Честно, труден ден е днес, особено когато имаш малки деца, тежък полет и видиш, че няма нито едно такси на летището..."

Ако исканията ни не бъдат изпълнени, ще блокираме пристанища, летища, дори границата с Франция, заканиха се таксиметровите шофьори. Протестът срещу Юбер не е изненадващ, през последните години срещу компанията недоволстват такситата в мегаполисите по цял свят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​На среща с италианския премиер Тръмп похвали имигранционната политика
​На среща с италианския премиер Тръмп похвали имигранционната политика
В Русе отбелязаха 150 години от смъртта на Стефан Караджа
В Русе отбелязаха 150 години от смъртта на Стефан Караджа