НОВИНИ

Новият Закон за хората с увреждания предвижда по-висока финансова помощ

В новия Закон за хората с увреждания е планирано увеличение на месечната финансова помощ. Работата по законопроекта е на финалния си етап. Въпреки предвидените повече пари, съгласието по текстовете е крехко дори в работната група, която пише закона. Наесен законопроектът трябва да бъде внесен в Народното събрание.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
20:04, 30.07.2018
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Хората със степен на увреждане под 71% могат да получават добавка от 34 лева вместо досегашните 11. А за тези с най-тежки увреждания месечната помощ може да стигне 198 лева. В зависимост от степента на увреждане се предвиждат средства между 10 и 57 % от линията на бедност, която догодина ще е 348 лева.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: По наши разчети ще струва около 110 милиона лева допълнително към това, което в момента се плаща за интеграционни добавки.
Мая Манолова, омбудсман на Република България: Ако реформата се изчерпва само с повишаване на месечните суми, които получават хората с увреждания, това не е реформа, това са просто малко повече пари, от които хората наистина имат нужда.

Постигнат е консенсус Агенцията за социално подпомагане да извършва индивидуалната оценка на потребностите на хората с увреждания.

Мая Стоицева, майка на дете с увреждане: Трябва да бъде приложена специална методика, за да бъдат тези потребности правилно оценени и тази индивидуална оценка да има тежест във финансовото подпомагане. В новия проектозакон тази част не е разписана.

Въпреки че работата по закона е към края си, по много въпроси все още няма съгласие. Майките на деца с увреждания не се отказват от искането си личната помощ да бъде регламентирана в отделен закон. Според национално представените организации в закона няма конкретни механизми, които да контролират разписаните ангажименти за достъпна среда, образование и трудова заетост.

След взаимни обвинения в непрозрачно финансиране, протести и контра протести, днес двата "лагера" изразиха готовност да работят заедно за реформа.

Адриана Стоименова, зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания: Ние никога не сме били във война. Хората с увреждания, поне от наша гледна точка, искат едно и това е реформа.

Всички представители на хората с увреждания в работната група имат седмица да изпратят своите становища. Социалният министър обаче заяви, че трудно би могъл да защити по-голям финансов ресурс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестите на майките с деца с увреждания и на хората с увреждания продължават
Протестите на майките с деца с увреждания и на хората с увреждания продължават
Едноседмична адвокатска стачка в Сърбия
Едноседмична адвокатска стачка в Сърбия