НОВИНИ

Станишев за Шенген: Европейският съвет нарушава законодателството на ЕС

България и Румъния са изпълнили всички критерии за Шенген, играе се непочтена игра, има двоен стандарт към нас. Европейският съвет нарушава законодателството на ЕС. Това каза лидерът на ПЕС Сергей Съанишев в студиото на "Още от деня".

bnt avatar logo
от БНТ
18:45, 10.12.2018
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Лидерът на ПЕС настоява за пълно приемане на България в Шенгенското пространство едновременно със сухопътни, морски и въздушни граници. През ноември текстът беше одобрен от комисията по вътрешни работи в Европейския парламент.

Станишев отбеляза, че членството в Шенген има ясни критерии и това, което предлагат в Европейския съвет, е половинчато решение, което ще създаде опасен прецедент.

Това е продължаването на третирането на България и Румъния като неравноправни страни членки, защото договорът за Шенген е много ясен - изпълняваш критерии, длъжни са да те приемат като страна член, коментира той предложението поетапно да влезем по въздух, море и суша.

Затова трябва да сме категорични в отстояването на нашата позиция и да не приемаме да ни се подхвърля един кокал, и за неопределено време да се отлага това, което е най-важно за нас - пълноправното цялостно влизане в това число по суша, каза Станишев.

Сергей Станишев, лидер на ПЕС: В резолюцията на ЕП се казва категорично, че трябва да се приемат държавите по всички граници, а това е важно за България чисто икономически и социално, защото голяма част от българите не пътуват със самолети, а с коли, с автобуси и други превозни средства. Освен това икономическият положителен ефект за страната ни ще дойде, когато нашият транспорт, нашите ТИР-ове, които изнасят и внасят, няма да губят време по границите, което е в полза на нашата икономика.


;

Според Станишев измислянето на нови критерии, които няма нищо общо с Шенген, е политическа игра заради обществено мнение в някои страни относно Румъния и България.

Сергей Станишев, лидер на ПЕС: Премиерът на Холандия Марк Рюте в ЕП каза, като се обърна към двете страни - споразумението трябва да се спазва, но той говори за друго споразумение, за друг механизъм за сътрудничество и проверка по вътрешните работи и тогава щели да ни приемат в Шенген.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приеха пакта на ООН за миграцията
Приеха пакта на ООН за миграцията
Явлението диамантен прах се появи в Япония
Явлението "диамантен прах" се появи в Япония