НОВИНИ

Статутът на Македонската църква ще е въпрос в срещата с руския патриарх Кирил

В студиото на „Денят започва“ западно и средноевропейския митрополит Антоний заяви, че в разговорите между Н.Св. патриарх Неофит и руския патрирах Кирил ще се повдигне въпросът за каноническия статут на Македонската църква, защото това е актуална тема в православния свят. Той допълни, че Светият синод на БПЦ винаги се е стремял да помогне на македонските християни да имат канонически призната православна църква и подчерта, че отношенията между БПЦ и Руската православна църква са традиционно добри, тъй като не се влияят от политическите настроения.

bnt avatar logo
от БНТ
09:03, 02.03.2018
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Освен отбелязването на празника, при посещението на руския патриарх Кирил стои въпросът със статута на Македонската църква, заяви митрополит Антоний. Решението на БПЦ за нейния статут беше продиктувано от желанието да се възвърне статута на Македонската църква.

митрополит Антоний: Това е тема, която не може да бъде подмината.

Както и Светият синод заяви, БПЦ не може да бъде безучастна във въпроса със статута на Македонската църква, но в същото време не иска да наруши каноните, напомни митрополит Антоний. Той подчерта, че БПЦ също е минала по подобен схизмен път, подобно на Мекодонската, когато се отделя от Гръцката православна църква.

митрополит Антоний: Смятам, че всички поместни православни църкви са наясно с канона за единството на църквите. Редът няма как да бъде взет едностранно.


;

Програмата на руския патриарх Кирил е доста наситена, заяви митрополит Антоний. Руският патрирах пристига днес на тридневно посещение по повод националния празник на България 3. март.

митрополит Антоний: Трябва да се замислим около основните аспекти на този празник. Себежертвената любов на всички онези войни, които са положили душата си за ближния в името на нашия Спасител, е довела до нашата духовна, не само физическа, свобода. Духовната свобода е всичко.

Има много въпроси за решаване между Българската православна църква и Руската православна църква, макар че отношенията между двете винаги са били много добри, заяви митрополит Антоний.

митрополит Антоний: Политическите отношения се базират на едно или друго течение на деня, докато политиката на Църквата е вечна, защото се основава върху нейната основа - Христос.

Има доста проблеми и духовна празнота, оскъдява любовта, превес взима егоизмът в отношенията между хората, което поставя предизвикателство пред всички църкви, допълни той. Пред БПЦ има и просветно предизвикателство в настояването ѝ да се въведе вероучение в училищата, а друг проблем е дефицитът на клирици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експертите: Социалните мрежи могат да помогнат в борбата с дрогата
Експертите: Социалните мрежи могат да помогнат в борбата с дрогата
Откриват паметник на полк. Борис Дрангов във Военната академия
Откриват паметник на полк. Борис Дрангов във Военната академия