НОВИНИ

Стена в Кале, бежански лагери в Париж

Стена срещу мигрантите във френският град Кале, строежът започва този месец. Целта на стената около лагера Джунглата е да пречи на бежанците да прекосят Ла Манша с камиони и да отидат във Великобритания. Съоръжението ще се прави с британски пари.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
16:58, 07.09.2016
Чете се за: 00:51 мин.
По света

7000 са вече мигрантите в лагера, наречен Джунглата край Кале. За сравнение през юни бежанците тук са били 4 500. Повечето от тях искат да се доберат до Великобритания. В последно време се наблюдава друга тенденция.

Стефан Дювал - директор на Временен приемателен център, Кале: "През последните месеци, повечето търсят убежище във Франция и искат да останат във Франция. Преди беше обратното, мнозинството искаха да отидат във Великобритания".

Въпреки това властите ще строят стена , за да спрат опитите на мигрантите да се качват на камиони, за да пътуват под Ламанша. Стената ще е висока 4 метра. През март, Париж и Лондон се договориха за пакет от мерки за сигурност на стойност 22 милиона долара.

Близо 7 милиона евро ще струват двата бежански лагера, които се изграждат във френската столица. 80% от финансирането се осигурява от парижката община.

Ан Идалго - кмет на Париж: "Центърът за бежанци отговаря на нашите ценности. Подхождаме с разум и без да сме наивни, действаме от човечност и това е нашата работа".

Първият лагер ще е готов до средата на октомври, вторият до края на годината.Предвидените места са близо 1000. С тях парижката управа се надява да реши проблема с бежанците , които спят по улиците на града.

Мугвакил Али - мигрант от Судан: "Когато дойдох от Италия, мислех, че ще намеря лагер, чиста вода и тоалетна. Но тук няма нищо, вършим всичко на улицата".

Освен с подслон, мигрантите ще разполагат с медицинска и психологическа помощ. Освен това ще им се осигуряват работа и консултации за какво могат да претендират.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съкратени миньори на бунт заради неизплатени обезщетения
Съкратени миньори на бунт заради неизплатени обезщетения
Астронавтите от МКС се завърнаха успешно на Земята
Астронавтите от МКС се завърнаха успешно на Земята