НОВИНИ

Хиляди на митинг в Истанбул

Десетки хиляди се включиха във финалната част от Марша на опозицията и поискаха справедливост.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
16:52, 09.07.2017
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Дългата разходка започна на 15 юни в Анкара като протест срещу 25-годишната си присъда на депутата от опозицията Енис Бербероглу - обвинен за изнасяне на поверителна информация, която уличава турското разузнаване в износ на оръжие за ислямските бунтовници в Сирия. Твърдения, категорични отречени от спецслужбите. И завърши днес в Истанбул, близо до затвора, където Бербероглу излежава присъдата си, и седмица преди годишнината от неуспешния опит за преврат, смазването на който всъщност мотивира толкова много хора да се включат в шествието. Към събралото се множество се обърна лидерът на Републиканската народна партия - Кемал Калъчдароглу, който даде начало на протеста.

Кемал Калъчдароглу, лидер на Републиканската народна партия: Нека никой не мисли, че този поход има край, този поход е първата ни стъпка", обяви Кемал Кълъчдароглу. "На всяка цена ще донесем първокласна демокрация в тази страна.

В опит да се сложи край на всякакви брожения след неуспешния метеж в Турция бяха арестувани повече от 50 хиляди души, а повече от 150 хиляди бяха уволнени или временно остранени от работа. Именно за тях поискаха справедливост участниците в Марша на опозицията.

Турският президент Реджеп Еродган обвини протестиращите, че действат заедно с "терористични групировки", а правителството нарече шествието"досадно занимание".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-предпочитаните места за пикник в София и региона
Най-предпочитаните места за пикник в София и региона
Тръмп: Време е да работим конструктивно с Русия
Тръмп: Време е да работим конструктивно с Русия