НОВИНИ

Студената и продължителна зима застрашава реколта от череши в кюстендилско

Около 90 процента от плодните пъпки при черешовите насаждения са измръзнали през тази зима, когато температурите паднаха до минус 29 градуса. Това са установили от Института по земеделие в Кюстендил. Наблюденията им показват още, че по-малко- до 50 процента, са измръзнали сортовете череши, които се отглеждат в района на Кюстендил, тъй като са по-устойчиви на ниските температури.

bnt avatar logo
от БНТ
10:21, 11.02.2017
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Кирил Христов отглежда 100 декара с череши в района на село Паничарево. Разказа, че пораженията в градината му от падналите минус 22 градуса са в рамките на допустимото.

Кирил Христов
„В следващите 2-3 дни ще се отчете точния процент на загиналите ,но за сега смятам реколтата ще остане като тука чувам в кюстендилско температурите паднаха по-ниско 23-8 и 9 и там може да има поражения ,но до минус 24 градуса нема кой знае какви поражения".
проф. д-р Димитър Домозетов, директор на Института по земеделие в Кюстендил
„При черешата, ако 30 -35 процента от плодните пъпки са запазени добива е добър, тук по 10 процента са останали значи реколтата ще бъде частично компроментирана „

Според стопаните ,много е важно през пролетта температурите да не паднат под нулата .

Кирил Христов
„ Миналата година некъде към 27 април падна големия мраз то не беше слана ,а мраз спаднаха температурите около минус 6 и почти загинаха цветовете на трайните насаждения и от там реколтата беше много слаба .

Хората, които отглеждат трайни насаждения казват, че в кюстендилския край почти никой не застрахова културите си, защото в последните години реколтата не е добра, доходите-малки, а цената ниска. Качеството на черешите зависи от сортовете и в този край стопаните вече изпробват нови сортове. За цените обясниха, че се регулират от италианските търговци, които държат пазара в района .

Кирил Христов
„Твърде ниска цената в сравнение с онова ,което трябва да бъде, за да бъдеме рентабилни некъде вървят около 60 ,70 ,80 до лев говориме за преработката докато пресната консумация върви по-добре, но и там нещата са много сложни, тъй като трябва да има условия, трябва да има камери хладилни много неща „

Заради минусовите температури миналата пролет ,което доведе до слаба и некачествена реколта в района цената на едро падна до 40 ст. за килограм ,а по пазарите черешите се предлагаха на цена от 2 лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Робин Худ храни бедни в Мадрид
"Робин Худ" храни бедни в Мадрид
Призрачни села във видинско
"Призрачни" села във видинско