Студент и безработен са предадени на съд за телефонни измами за над 30 000 лева

21-годишният студент Стефан Ст. и 20-годишният Даниел С. са предадени на съд от Районната прокуратура във Варна за извършени телефонни измами. Общата сума на измамите на двамата подсъдими надхвърля сумата от 30 000 лева.

от БНТ
13:40, 04.11.2019
Чете се за: 00:47 мин.
У нас
студент безработен предадени съд телефонни измами 30 000 лева

За престъпление по член 209, ал. 1 от НК, в съучастие с неустановени по делото лица, Стефан успял да набави за себе си и другиго сумата от 9752 лева, като поддържал в заблуждение в жена от Варна, че съдейства на полицейски екип срещу телефонни измамници.

Студентът бил нает от непознат ромски амбулантен търговец на парфюми във Велико Търново да работи като куриер за събиране на пари и документи. Връзката с него била поддържана от мобилни телефони на румънски оператор. За работата си като муле на телефонните измамници той получавал пари. Добре разбирал, че участва в схемата на измамниците.

Когато решил да се откаже и съобщил това на неизвестните си работодатели по телефона, получил заплахи. Последвал ултиматум, че ако прекрати дейността си като „куриер“, трябва да намери човек, който да го замести в измамите. За целта 21-годишният студент решил да препоръча свой безработен приятел. Обяснил задълженията му, както и опасностите да се участва в ало-мафията. Въпреки това 20-годишният Даниел С. се съгласил.

Така в периода от 18 януари до 22 януари тази година Даниел участвал в три телефонни измами, като общата сума от тези престъпления е близо 25 000 лева. При последната измама 20-годишният Даниел взел парите на варненско семейства, които оставило непълнолетно им дете в ученическа раница под пейка в района на гробищния парк.

Делото срещу двамата подсъдими ще бъде насрочено за разглеждане във Варненския районен съд.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Цацаров със сигнал до ИВСС, съдия пуснал Николай Малинов извън страната
Цацаров със сигнал до ИВСС, съдия пуснал Николай Малинов извън страната
Смайваща адаптация на животните от Антарктида - изложба в Природонаучния музей
Смайваща адаптация на животните от Антарктида - изложба в Природонаучния музей