НОВИНИ

Таяни върна пакета "Мобилност" в транспортната комисия на ЕП

Председателят на Европейския парламент Антония Таяни върна пакета “Мобилност” за доразглеждане в транспорта комисия. Това стана в началото на пленарната сесия в Страсбург, на която пакетът трябваше да бъде гласуван. Въпреки това българските превозвачи пристигнаха в Страсбург за протест. Вижте повече в прякото включване на Десислава Апостолова

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
10:23, 27.03.2019 (обновена)
Чете се за: 01:31 мин.
По света

Това, което днес стана е, че Антонио Таяни се възползва от право, което му дава правилникът в ЕП да връща предложения, по които има повече от 50 поправки. По пакета "Мобилност" имаше внесени 1224 поправки, което би означавало над 4000 гласувания, което означава много часове гласуване.

Точно заради това Таяни поиска пакетът да бъде върнат в транспортна комисия и тя да излезе с ясни предложения по него. Таяни коментира, че е възможно още на следващата сесия на ЕП, която е на 3 и 4 април в Брюксел, пакетът отново да бъде гласуван, така че сагата все още не е приключила.

По думите на Таяни това не означава протакане, а просто изясняване на всички неясноти по пакета "Мобилност" в транспортна комисия.

Антонио Таяни, председател на Европейския парламент: Относно ситуацията с пакета "Мобилност" - след като бяха внесени 1224 поправки и след като разговарях с председателя на комисията по транспорт, се налага необходимостта от допълнителна подготовка преди да се проведе дебатът. Така че връщам пакета обратно в Комисията. Взех това решение, като взех предвид различни обстоятелства, особено големия брой поправки и за да има възможност за ясно формулирани предложения в този документ.
;

Решението си Антонио Таяни е взел след писмо на цялата група български евродепутати, изпратено до него снощи. Самите те нарекоха това, което днес се случи в ЕП "тактически пробив", но разбира се, войната не е спечелена, това е само поредната битка.

Ето още коментар от българските евродепутати:

Ангел Джамбазки, евродепутат от ВМРО/Група на европейските консерватори и реформисти: Непосредствената опасност отмина. Няма да има гласуване, но продължава спорът и борбата първо в транспортна комисия и вероятно на сесиите в Брюксел и Страсбург ще има нови опити пакетът да бъде прокаран. Видяхте бясната реакция на застъпниците на пакета, те няма да се предадат.
Петър Курумбашев, евродепутат от БСП/ПЕС: Имайте предвид, че има още две заседания в пленарна зала - първата седмица на април в Брюксел и третата седмица в Струсбург, така че днес това е частична победа. Това не е победа на противниците или поддръжниците на пакета, а на върховенството на закона в ЕП, тъй като тези, които искаха да се приеме на всяка цена бяха готови да погазят всякакви парламентарни правила, което не се случи.
Андрей Новаков, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП: Благодарение на общите усилия на всички нас, които работихме по темата имаше повече от 1200 поправки. Това, което преля чашата според мен, беше опитът на ръковоството на парламента да представи 1200 и повече поправки в едва пет блока, което показа, че ще се лишат от право на глас всички нас, няма да можем да видим нашите собствени поправки.
;

Следващата стъпка е спешно заседание на транспортна комисия в Брюксел и сесия на ЕП на 3 и 4 април.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Честито на всички, изкушени от театъра!
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Честито на всички, изкушени от театъра!
Извънредно положение в американския окръг Рокланд заради морбили
Извънредно положение в американския окръг Рокланд заради морбили