НОВИНИ

Тереза Мей: Никога няма да преклоним глава пред тероризма

"Никога няма да се преклоним глава пред тероризма" каза британският премиер Тереза Мей. Полицията арестува поне 8 души и претърси жилища в различни градове. Властите на Острова приканиха медиите да се въздържат да назоват името на нападателя, ако са го научили от свои източници в следствието, докато разследването още е в така наречената "чувствителна фаза".

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
16:44, 23.03.2017
Чете се за: 01:14 мин.
По света

Преди да продължат с работата си полицаите от Скотланд Ярд почетоха с минута мълчание паметта на жертвите при вчерашното нападение. С британска прецизност властите запознаха медиите с известното до момента.

Марк Роули, директор на отдела за борба с тероризма: "За съжаление загинали са полицаят Кийт Палмър, който е охранявал парламента и двама цивилни - мъж и жена, съответно на видима възраст между 40 и 50 години".

Роули потвърди, че в разследването участват повече от 100 души и вече има задържани.

Марк Роули, директор на отдела за борба с тероризма: "Спецакциите в Бирмингам, Лондон и другаде по страната продължават. На база на разследването смятаме, че нападателят е действал сам и е бил вдъхновен от международния тероризъм. Искам изрично да подчертая, на този етап нямаме конкретна и специфична информация за други заплахи".

Разследващите са насочили вниманието си към мотивите на нападателя, подготовката и възможните му съучастници. Преди няколко години мъжът е попадал в полезрението на МИ-5 във връзка със случаи на екстремизъм, но е бил сметнат за "периферна фигура". Британските депутати изневериха на традицията на "тихите четвъртъци" - обикновено парламентът остава пуст тогава, защото те обикалят районите си. Днес обаче те се събраха, за да чуят премиера Тереза Мей и за да засвидетелстват решимостта си срещу тероризма. Нормалността, ежедневният ритъм на живот е отговорът на случилото се, каза Мей.

Тереза Мей, министър-председател на Великобритания: "Докато говоря, милиони ще се качат на влакове и самолети, за да дойдат в Лондон и да видят най-великия град на Земята. В тези действия, в тези милиони единични действия на нормалност ще намерим най-добрия отговор на тероризма. Отговор, който отказва да признае победата на враговете ни, отказва да им позволи да победят, такъв, който показва, че ние никога няма да се поддадем!"

Нови, още по-засилени мерки за сигурност очакват жителите и гостите на Лондон и най-вече преразглеждане на политиката на невъоръжени полицаи, разпространена на Острова.

Майкъл Фалън, министър на отбраната на Великобритания: "Някои полицаи, които охраняват парламента, са въоръжени, други - не са. Ясно е, че охраната на сградата ще бъде преразгледана".

Кралица Елизабет II каза, че мислите, молитвите и съчувствието ѝ са с всички, засегнати от "ужасното насилие". По инициатива на лондонския кмет Садик Хан, тази вечер на площад Трафалгар ще се състои бдение със свещи в памет на жертвите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Козето мляко и сирене са все по-търсени заради полезните им свойства
Козето мляко и сирене са все по-търсени заради полезните им свойства
Граждани от 11 държави са пострадали след атаката в Лондон
Граждани от 11 държави са пострадали след атаката в Лондон