НОВИНИ

Терористичният акт в Бангладеш е дело на образовани и осигурени младежи

Всички лица, свързани с организирането и извършването на терористичния акт в Дака, отнел живота на 22 души, са добре образовани младежи на възраст между 23 и 28 години от добри семейства. Това съобщи на пресконференция шефът на националната полиция Шахидул Хоки, цитиран от ТАСС.

bnt avatar logo
от БТА
16:28, 03.07.2016
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Вече знаем със сигурност, че всички нападатели са били студенти и са разговаряли на местопрестъплението на добър бенгалски и английски език, каза полицейският началник. Той допълни, че похитителите са проверявали религиозната принадлежност на пленниците, като са ги карали да четат стихове от Корана и убивали онези, които не можели да го направят.

Според политически съветник на премиерката Шейх Хасина начинът, по който са убити заложниците - гърлата им са прерязани с мачете - предполага, че нападението е дело на местната терористична групировка "Джамаат-ул-муджахидин".

"Добре известни са връзките на тази групировка с пакистанското разузнаване", допълни съветникът Хосейн Тофик Имам и изказа предположението, че атаката е "опит да се подкопае сегашното правителство на Бангладеш". Единственият задържан терорист, който е разпитван в полицията, разполагал с важна информация, доказваща тази теза.

По-рано днес вътрешният министър Асазуман Хан също заяви, че в нападението са участвали членове на местна организация и категорично отрече то да е дело на Ислямска държава.

ИД пое отговорността за нападението в ресторанта в Дака с изявление в интернет, в което подчерта, че мишените й са били граждани на страните кръстоносци, които няма да бъдат в безопасност, докато самолетите им убиват мюсюлмани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Австрийските авиолинии отменят 300 полета през лятото заради липса на пилоти
Австрийските авиолинии отменят 300 полета през лятото заради липса на пилоти
Политическата воля на ДСБ: РБ да се яви с обща кандидатура за президент
Политическата воля на ДСБ: РБ да се яви с обща кандидатура за президент